У Чернівцях інвалідам важко потрапити у суди та держустанови

1 26 e9c7514aeba36f94a28e9bf2be161. брайля, незрячих, шрифтом

Практично жоден суд не облаштовано спеціальними засобами, аби туди могли потрапити люди з обмеженими можливостями

Згідно офіційних даних, в Україні 6% від загальної чисельності населення мають обмежені фізичні можливості. Зокрема у Чернівецькій області мешкає понад тисячу незрячих людей, які фактично ізольовані від суспільства.

За даними дослідження благодійного фонду “Право і демократія”, в Україні практично жоден суд не облаштовано спеціальними засобами, аби туди могли потрапити інваліди. Відсутні пандуси для спинальників, таблички зі шрифтом Брайля, аби незрячі могли орієнтуватись у приміщеннях, немає фахівців із мови жестів тощо. Щоправда, невдовзі таблички зі шрифтом для незрячих мають з’явитись на приміщенні апеляційного суду в Чернівцях.

– Для осіб з обмеженими фізичними можливостями доступ до суду фактично закритий. Немає пандусів, табличок зі шрифтом для незрячих, кнопок виклику охорони, рамки металошукача не розраховані на коляски, – розповів представник фонду Михайло Васюта. – Фактично жодне приміщенні не відповідає нормам. Як перший крок на Буковині ми домовились про розміщення дощечок Брайля на Апеляційному суді Чернівців.

Чернівецькі незрячі кажуть, що не можуть у судах ознайомитись з матеріалами справи, знайти необхідний кабінет, бо про таких людей не подбали.

– Я фактично не можу потрапити до держустанови, бо ніде немає відповідного вказівника на мові Брайля. Буває мені кажуть, навіщо я прийшов, якщо все одно нічого не бачу, – зізнався представник УТОС Володимир Федько. – До програм облаштування держустанов необхідно залучати таких людей як я, з особливими потребами.

Олексій Микосянчик

«Від і дО»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*