Посилення відповідальності за порушення вимог містобудівельного законодавства сприятиме створенню сучасного рівня безбар’єрності оточуючого середовища

1 11 10000 out 2. мінрегіону

  1 11 10000 out 1Перешкоди в доступі людей з особливими потребами до громадських закладів, підземних переходів, метро і на вулицях населених пунктів є неприпустимими. На цьому наголошують в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

За інформацією фахівців Мінрегіону, планування і забудова населених пунктів, формування мікрорайонів, проектування, будівництво і реконструкція об’єктів фізичного оточення без пристосування для використання інвалідами не допускаються. Особи, винні в порушенні таких законодавчих вимог (Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні»), несуть матеріальну, дисциплінарну, адміністративну чи кримінальну відповідальність.

За словами директора Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону Ігоря Соколова, на сьогодні всі державні будівельні норми містять повний комплекс обов’язкових вимог щодо створення доступного та комфортного середовища життєдіяльності, адаптованого під потреби усіх маломобільних категорій населення.

«Згідно з діючим законодавством застосування будівельних норм або їх окремих положень є обов’язковою вимогою при здійсненні будівельної, містобудівної та архітектурної діяльності», – прокоментував Ігор Соколов.

Він пояснив, що проект об’єкта архітектури розробляється під керівництвом або з обов’язковою участю головного архітектора проекту та головного інженера проекту, які мають відповідний кваліфікаційний сертифікат. Вони несуть відповідальність за дотримання вимог законодавства та державних будівельних норм, у тому числі в частині забезпечення доступного середовища життєдіяльності для маломобільних категорій населення. Аналогічну відповідальність несуть будівельники, експерти та працівники ДАБІ. Крім того, за словами Ігоря Соколова, законодавчо встановлена вимога здійснювати авторський та технічний нагляд під час будівництва об’єкта архітектури.

За ініціативою Мінрегіону були внесені зміни до діючого законодавства в сфері регулювання містобудівної діяльності, спрямовані зокрема і на посилення відповідальності за порушення вимог містобудівного законодавства, у тому числі в частині урахування потреб людей з обмеженими фізичними можливостями.

Ігор Соколов висловив сподівання, що посилення відповідальності за порушення законодавчо-нормативних вимог сприятиме створенню сучасного рівня безбар’єрності оточуючого середовища.

Прес-служба Мінрегіону України

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*