Залізниця адаптує столичне приміське сполучення для потреб людей з обмеженими фізичними можливостями

1 14 7 7a0852f7c683f4a8140bad 2. обмеженими фізичними можливостями, особливими потребами, пандуси, інвалідів

Укрзалізниця продовжує виконання державної програми зі створення належних умов для доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів залізничного транспорту, зокрема приміських вокзалів та поїздів Києва.

На даний час на вокзалах Приміський ст. Київ-Пасажирський, вокзал ст. Дарниця, зупиночних пунктах Караваєві Дачі та Лівий берег створені та постійно функціонують «Групи допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями».

Для перевезення інвалідів залізниця закупила інвалідні візки: на вокзалі Дарниця – 2 шт., на з. п. Караваєві Дачі – 1 шт. Інформація про ці послуги доводиться до пасажирів по гучномовному зв’язку та візуально на стендах та табло.

Окрім того, на вищевказаних приміських вокзалах та зупиночних пунктах столиці проведено реконструкцію з виконанням комплексу заходів зі створення належних умов для людей з особливими потребами.

Зокрема, в поточному році для спусків та підйомів на пасажирські платформи облаштовано пандуси та поручні на сходах до платформ зупиночних пунктів Лівий Берег – 3 пандуси, Караваєві Дачі – 3 пандуси, 20 поручнів; на спусках до Північних платформ № 1, 2, 3 Приміського вокзалу ст. Київ-Пасажирський – 4 пандуси та 2 поручні, на спусках із приміських площ Південного та Північного вестибюлів, у підземний перехід та виходів до острівних платформ № 1, 2, 3 вокзалу Дарниця – 7 пандусів та 5 поручнів. Надалі, при виконанні проектних, будівельних та ремонтних робіт (впровадження турнікетних систем, будівництво та реконструкція приміських вокзалів) постійно враховуватимуться нові вимоги будівельних норм і стандартів щодо забезпечення безперешкодного доступу людей з особливими потребами до об’єктів транспорту.

Для зручного обслуговування осіб із обмеженими фізичними можливостями Приміський вокзал ст. Київ-Пасажирський, вокзал ст. Дарниця, павільйон з. п. Караваєві Дачі обладнані звуковими орієнтирами. Всі вокзали та павільйони на зупиночних пунктах Центру обладнані візуальними засобами інформації (табло, піктограмами, лайтбоксами, оголошеннями), а також гучномовним зв’язком.

Всі квиткові каси вокзалів та зупиночних платформ забезпечують зручний доступ осіб із обмеженими фізичними можливостями та обладнані переговорними пристроями «пасажир-касир».

При потребі пасажири можуть звернутися по медичну допомогу до цілодобових медпунктів, що працюють на Південному павільйоні вокзалу Дарниця та на платформі № 1 Центрального вокзалу ст. Київ-Пасажирський.

Залізничники потурбувалися також про забезпечення вільного користування особами з обмеженими фізичними можливостями залами очікування, туалетними кімнатами та іншими приміщеннями. Для цього передбачено: 12 ескалаторів на вокзалі ст. Дарниця; 10 ліфтів (3 шт. на Караваєвих Дачах, 5 шт. на Лівому березі, 2 шт. на вокзалі ст. Дарниця); туалети для інвалідів на вокзалі ст. Дарниця в Південному та Північному павільйонах. Облаштування таких туалетів на зупиночному пункті Караваєві Дачі заплановано до кінця 2013 рік.

Залізниці України надають право безоплатного проїзду у приміському транспорті та пільгового проїзду у дальньому внутрішньому сполученні (в період з 1 жовтня по 15 травня) не лише людям із обмеженими фізичними можливостями, але й особам, що їх супроводжують.

Довідка

Раніше повідомлялося, що послугою замовлення спеціальних вагонів для перевезення осіб із обмеженими фізичними можливостями на візках, за 7 місяців поточного року скористався 1161 пасажир Для порівняння, за аналогічний період 2012 року було перевезено 1273 пасажири з особливими потребами, а всього впродовж 2012 року перевезено 2746 особи. На залізницях України на сьогодні загалом є лише 19 спеціальних вагонів для перевезення інвалідів-візочників. Проте для перевезення людей з обмеженими фізичними можливостями у моторвагонному рухомому складі у кожному вагоні виділено 6-8 посадкових місць для пасажирів вищезазначеної категорії, про які інформують написи «Місця для інвалідів».

Місця, пристосовані для перевезення інвалідів-візочників, знаходяться у салоні нового пасажирського рухомого складу швидкісних міжрегіональних електропоїздів категорії Інтерсіті+ – по 2 місця у кожному поїзді та міжрегіональних двоповерхових електропоїздах категорії Інтерсіті – по 4 місця у кожному поїзді.

Однак цього не достатньо для задоволення попиту на перевезення осіб із обмеженими фізичними можливостями – ця соціальна важлива сфера потребує державної підтримки.

Міністерство транспорту та зв’язку України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*