Для сліпих українців кожен похід на вулицю перетворюється в гру в російську рулетку (ВІДЕО)

1 10 383845213 2. людей, права

  1 10 383845213 1Понад 70 тисяч українців мають серйозні вади зору – аж до сліпоти, за статистикою профільних громадських організацій. Майже 10 тисяч слабкозорих — це діти. Їхні права Україна зобов’язалась захищати ще три роки тому, ратифікувавши міжнародну конвенцію ООН “Про права людей з інвалідністю”. А уряд навіть оголосив Національний план дій із втілення документу рік тому, — йдеться в сюжеті ТСН.

Для цих людей очі — це ціпок. На вулиці для них кожен крок, мов гра у російську рулетку: зіб’ють чи не зіб’ють. Ями на дорогах — справжня біда для сліпих, бо якщо її не відчути палицею, то можна там опинитися. “Там” бояться опинитися більшість незрячих, тому просто не виходять на вулиці, каже інструктор з орієнтування інвалідів.

Щоб могли вільно виходити на вулиці усі, як це декларує конституція України, потрібно небагато: яскраво-жовті позначки на всьому, що виступає, і лінії, які вказують шлях. А також, озвучення громадського транспорту і переходів. Це світовий стандарт згідно з конвенцією ООН “Про права інвалідів”. В Україні ж, нарікають громадські активісти, проблеми вирішуються епізодично і непрозоро.

Скільки бюджетних коштів виділено на реалізацію документів і на що конкретно вони пішли, ТСН попросила прокоментувати державну службу з питань інвалідів. Утім, за 5 днів часу на відповідь там не знайшли. Представниця відомства на прес-конференції скромно сидить у залі, поміж журналістів і камери уникає.

Сліпих людей також ледве не викидають із маршруток. Щоправда, позитивні зрушення таки є. Принаймні, один із переходів у Києві почав “пищати”.

Кореспонденти ТСН Ольга Мальчевська, Андрій Хлус та Андрій Тримбач

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*