Питання доступності – одне з важливіших для нормальної життєдіяльності людей з обмеженими можливостями

1 09 S 2. доступності, порушенням опорно-рухового апарату, інвалідів-спинальників

  1 09 S 1

ВГО “Асоціація інвалідів-спинальників України” провела семінар “Порівняльний аналіз будівельних та архітектурних нормативів діючих у різних країнах та Україні”, на якому визначено проблеми доступності та можливі шляхи їх подолання.

Семінар відбувся з 25.09.2013 року по 28.09.2013 року за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, 52, санаторій “Одеса”.

В ході семінару доповідачі з різних регіонів України висвітлили ситуацію з доступністю для інвалідів, які пересуваються на візках, місць соціального значення.

В містах, районних і обласних центрах все частіше з’являються пандуси в аптеках, поліклініках, лікарнях, органах соціального захисту, магазинах та розважальних центрах, новозбудованих будинках, спортивних стадіонів, але якість деяких пандусів залишає бажати кращого. Неоднозначною є ситуація з дорогами та тротуарами – для інвалідів-візочників дороги та тротуари без понижень є справжнім випробовуванням, а інколи навіть непереборною перешкодою, що змушує їх тижнями, місяцями залишатися в будинку. Громадський транспорт теж залишається невирішеною проблемою для інвалідів-візочників: на сьогоднішній день у великих містах, районних центрах є громадський транспорт з низькою підлогою, але в недостатній кількості, малі міста, а тим більш села такого транспорту не мають. Якщо в містах є доступність до місць соціального значення, то в сільській місцевості місця соціального значення іноді взагалі відсутні.

Багато в чому, саме завдяки діяльності громадських організацій, активістів та їх співпраці з державною владою продовжується розширення меж доступності для осіб з порушенням опорно-рухового апарату та інвалідів-спинальників.

Також в рамках семінару було проведено моніторинг м. Одеса учасниками семінару. Було відмічено, що ситуація з доступністю в Одесі для інвалідів не відрізняється від інших великих міст, пандуси будуються в місцях соціального значення, але існує проблема з доступністю до місць культурного значення (наприклад, інваліди, які пересуваються на візках, не можуть без сторонньої допомоги потрапити до історичних та культурних пам’яток). Дороги в Одесі теж не в найкращому стані, не всюди є пониження на тротуарах для зручного пересування осіб на візках, що значно обмежує мобільність інвалідів-спинальників та осіб з порушенням опорно-рухового апарату.

В цілому, учасники семінару дісталися висновку, що на сьогоднішній день в Україні робота по забезпеченню доступності має позитивні тенденції: при районних і міських радах працюють комітети доступності, активно діють громадські об’єднання щодо забезпечення доступності для осіб з порушенням опорно-рухового апарату та інвалідів-спинальників. Тому дуже важливим є продовження активної роботи з доступності місць соціального значення для осіб з особливими потребами, так як можливість відвідувати будь-які заходи, місця нарівні зі здоровими людьми стимулює до ведення активного способу життя, щоб почувати себе повноцінним членом суспільства.

В результаті проведеного заходу було зібрано та систематизовано інформацію щодо доступності місць соціального значення для осіб з порушенням опорно-рухового апарату та інвалідів-спинальників в різних регіонах України, складено план подальшої роботи з розширення доступності в усіх регіонах України з урахуванням пропозицій учасників семінару та доповідачів.

Захід привернув увагу громадськості до проблем людей з особливими потребами та визнання людей з інвалідністю як рівноправних і повноцінних членів суспільства.

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*