Львівський залізничний вокзал протестували на доступність для незрячих

1 17 dsc 2103 2. незрячих

  1 17 dsc 2103 1

15 жовтня у всесвітній День білої тростини відбулася акція по перевірці на зручність для незрячих Львівського залізничного вокзалу. Організували її співробітники львівського навчально-реабілітаційного центру «Левеня» у партнерстві з Національною асамблеєю інвалідів. Кілька хлопців та дівчат одягали на очі пов’язки, через які нічого не було видно, і за допомогою тростини повинні були зорієнтуватися на вокзалі та дійти до квиткових кас.

«Це вже третя така наша подібна акція, – розповіла директор центру Віра Ремажевська. – Із залізничного вокзалу починається знайомство з містом незрячої особи. Вона приїжджає, і їй потрібно зійти з перону, купити в касах зворотні квитки тощо. У нас нещодавно провели Євро-2012. На тлі чемпіонату багато говорили по покращення умов для інвалідів, як зустрічатимуть неповносправних гостей із закордону. Тому ми вирішили на ділі перевірити, які ж умови створені для комфортного пересування по вокзалу для незрячих людей. Але ще навіть не почавши акції, помітили багато недоробок і відсутність елементарних речей. Зокрема, ребриста плитка, за допомогою якої незрячі орієнтуються в пересуванні, є лише на перонах. Та і то вузькою смужкою, що зразу і не зрозумієш, чи це саме вона. Вона повинна бути ширша. У приміщенні вокзалу вона взагалі відсутня. Жовта лінія, по якій повинні орієнтуватися люди із слабким зором, теж дуже вузька і не надто яскрава. А це має велике значення».

Ніхто із учасників акції так і не зумів зорієнтуватися на вокзалі і самостійно дійти до квиткових кас. Хлопцям і дівчатам у цьому помагали сторонні люди, які за руку вели їх до потрібного місця. За словами учасників акції, зорієнтуватись їм не давав можливості сильний шум, відсутність стін без перешкод (банкомати, кавомати, двері) та відсутність ребристої плитки.

Фото – Павло Паламарчук

Гал-Info +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*