Безбар’єрному середовищу бути!

1 17 786321 1 2. доступності, інвалідності, інвалідів

  1 17 786321 1Питання доступності інвалідів до об’єктів влади, соціальної сфери, охорони здоров’я, освіти, торгівлі, транспорту тощо, які забезпечують інвалідам незалежний спосіб життя, обговорювались 15 жовтня на засіданні круглого столу на тему: «Моніторинг виконання заходів по створенню безбар’єрного середовища в містах Ужгород, Мукачево, Чоп і відповідно в районах та додержання прав інвалідів у сфері транспортного обслуговування».

Робота круглого столу проходила у приміщенні Закарпатської обласної державної адміністрації за ініціативи Закарпатського обласного товариства інвалідів ВОІ «СОІУ» за участю представників департаменту соціального захисту інвалідів, обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів, Закарпатського обласного центру зайнятості, представників комунальних господарств, управлінь архітектури та ін.

Підсумків моніторингу доступності інвалідів презентувала Василина Марко – член комітету доступності, керівник Закарпатського регіонального Центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір».

  1 17 786322 2Учасники активно обговорювали конструктивні пропозиції щодо вирішення проблем створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Ефективне надання послуг громадянам, які через інвалідність мають обмежені можливості пересування та комунікації, потребує створення безбар’єрного середовища. Усі центри зайнятості Закарпаття є доступними для отримання послуг – тут є спеціальні місця для паркування, пандуси. Якщо через архітектурні особливості будівель у деяких центрах зайнятості облаштувати пандуси немає можливості, то у доступному місці встановлені кнопки виклику та переговорні пристрої. Після надходження звукового сигналу, до клієнта приходить відповідальний спеціаліст, який з’ясовує потребу у послузі та організовує її надання у приміщенні центру зайнятості. Повністю доступним є приміщення Ужгородського міського та Закарпатського обласного центрів зайнятості з облаштованим зручним пандусом, пристосованим ліфтом та туалетом, кімнатою для відпочинку.

  1 17 786323 3Доступність центрів зайнятості підтверджує збільшення кількості особистих звернень громадян, які мають І та ІІ групу інвалідності. Так, упродовж 2013 року до центрів зайнятості області звернулись 10 осіб, які мають І групу інвалідності, 3 з них працевлаштовані, ще 6 продовжують перебувати на обліку; 96 осіб з ІІ групою інвалідності, з яких 22 працевлаштовані, 41 особа продовжує перебувати на обліку.

Загалом, протягом 9 місяців 2013 року до служби зайнятості Закарпаття звернулись 614 громадян з інвалідністю. За сприянням служби зайнятості отримали роботу 153 шукачі роботи з інвалідністю, або кожний четвертий. 10 безробітних з інвалідністю започаткували підприємницьку діяльність шляхом отримання допомоги по безробіттю одноразово. Постійна участь керівництва та спеціалістів центрів зайнятості в подібних заходах дає можливість забезпечити неформальний підхід до вирішення потреб інвалідів.

Закарпатський обласний центр зайнятості

Державна служба зайнятості України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*