Суди Львова не пристосовані для неповносправних (ВІДЕО)

1 24 87541. інвалідів

За словами експертів, із 34 судових будівель у Львові половину не вдасться пристосувати для комфортного пересування людей з фізичними вадами. Це технічно неможливо, адже тільки два приміщення справді будували як суди.

Про це повідомили журналісти телеканалу ZIK.

«Мали випадок, коли приймала участь у суді, де людина не тільки не чула, а й не знала жестової мови. Тут і перекладач не допомагає. Ну як спілкуватися? Тому якісь посилюючі звукові технічні засоби мали б бути», – переконана інструктор у справах глухих львівського Товариства глухих Олена Чернишова.

Усе ж окремі приміщення вдалося оснастити засобами, які скеровані на зручне перебування інвалідів у судах.

Так, у Личаківському районному суді на дверях та біля сходів висять спеціальні інформаційні таблички для незрячих, написані шрифтом Брайля. З їх допомогою люди з вадами зору доторками рук можуть дізнатися інформацію про зали судових засідань та режим роботи суду.

«Ще при вході у приміщення суду ми встановили звуковий сигнал для осіб, які пересуваються на візочках, – говорить голова Личаківського суду Львова Сергій Гирич. – Наше приміщення знаходиться у будинку ХІХ ст. з крутими сходами, де обладнати пандус технічно неможливо». Відтак людину, яка не може пересуватися самостійно, зустрінуть уже біля дверей.

А в Окружному адміністративному суді Львова насамперед взялися за зручності саме для інвалідів на візках. Встановили пандус, обладнали спеціальні паркомісця, а зараз думають над тим, як добитися перенесення зупинки громадського транспорту, бо найближча – за півкілометра від будівлі.

«Ми підготували ліфти, в які комфортно можуть заїхати люди на інвалідних візках, – розповів голова Львівського окружного адміністративного суду Віталій Тертичний. – А ще визначили окремі зали на першому поверсі, де можна проводити засідання за участю неповносправних».

Потурбуватися про людей з обмеженими можливостями спонукало дослідження, яке обговорили на конференції кілька десятків суддів з усієї України. За його результатами й сформували відповідні рекомендації. Та, як стверджує начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у Львівській області Юлія Попович, для того, щоб повністю забезпечити комфорт людей з особливими потребами на судових засіданнях, просто потрібно зводити нові сучасні будівлі для судів.

https://www.youtube.com/watch?v=Nn-P0ETEhqo


IA ZIK

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*