Пандуси у Тернополі – наче гірки (ВІДЕО)

1 19 159624. пандуси


Біля аптек, лікарень, шкіл, і інших громадських закладів у Тернополі облаштовують пандуси, правда їх вкрай не вистачає. Від цього потерпають тернополяни з фізичними вадами і молоді батьки.

Достатньої кількості пандусів для людей з вадами руху досі немає у Тернополі. Існуючі похилі споруди збудовані неправильно, вважає молода мама, тернополянка Алла Демчишин. За її словами, з такою проблемою зіштовхуються багато молодих батьків, а особливо – люди з обмеженими можливостями.

– Я дуже дивуюся, коли бачу пандус, збудований ледве не під прямим кутом. Адже це справжні американські гірки, – обурено говорить Алла Демчишин. – У мене маленька донька, витягти візок на таку гору неможливо, та й спуститися з неї не так легко. Окрім того, багато пандусів у місті зроблені із слизького матеріалу і немають поручнів. Хотіла б дізнатися, якого розміру і в яких місцях вони повинні бути?

З цим питанням кореспондент «20 хвилин» звернулася до заступника начальника відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду В’ячеслава Мокляка.

– Аби полегшити життя людям, які пересуваються на інвалідних візках і матусь з маленькими дітьми ми встановлюємо пандуси у місцях переходів, житлово-комунальних організаціях, медичних установах та багатоквартирних будинках,- пояснює В’ячеслав Мокляк. – Якщо немає місця, або змоги це зробити – встановлюємо кнопку виклику, щоб людині допомогли працівники того чи іншого закладу.

За словами пана Мокляка, після звернень громадян із організації інвалідів опорно-рухового апарату, у всіх під’їздах, де проживають люди з обмеженими можливостями є спеціально облаштовані пандуси. Окрім того, під час ремонту доріг у Тернополі, робітники облаштовували понижені бордюри для зручності.

– За державними нормами, кут нахилу збудованого пандуса у будь – якому місці – 8-12 градусів, а довжина підйому не менше 12 метрів, – додає В’ячеслав Мокляк. – Окрім того, поверхня не повинна бути слизькою.

Те, що у місті недостатня кількість пандусів і окремі з них збудовані неправильно, в управлінні житлово-комунального господарства визнають. Але пояснюють, що не можуть вплинути на облаштування таких споруд поблизу приватних закладів.

– На жаль, пандусів у місті вкрай не вистачає. Тому, зараз ми намагаємося контролювати це питання під час капітальних ремонтів у житлових будинках і громадських закладах, – продовжує В’ячеслав Мокляк. – Відтак, встановлювати пандуси біля кав’ярень, магазинів і аптек у працівників соціальних служб немає законного права.

Утім, за словами заступника начальника відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду, аби хоч якось задовільнити свої потреби тернополяни можуть звертатися у ЖКГ з проханням встановити пандус коло їхнього під’їзду. Працівники ЖЕКів повинні допомогти у вирішені цієї проблеми і облаштувати його там, де він вкрай необхідний людині.

Мар’яна Боднар

20minut.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*