Як облаштувати «Вінниччину без бар’єрів» – радилися з губернатором

1 25 DSC06210 2. інвалідністю

  1 25 DSC06210 1

Адаптація життєвого простору для людей з обмеженими можливостями на Вінниччині завжди була серед соціальних пріоритетів місцевої влади. Як просувається процес облаштування «Вінниччини без бар’єрів», обговорювали 22 листопада на розширеному засіданні обласного комітету забезпечення доступності під головуванням губернатора Івана Мовчана.

– Останнім часом зроблено чимало, аби зробити життя людей з обмеженими фізичними можливостями зручнішим, – каже голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк. – Та все ж, здебільшого це стосується обласного центру, в районах же цей процес просувається вкрай повільно, тож доводиться звернутися по допомогу до влади. Нерідко пандуси для візочників в різних установах споруджуються з порушенням державних будівельних норм, а змусити їх переробити практично неможливо.

Представники місцевих структур Українських товариств сліпих і глухих висловили низку пропозицій – зокрема, щодо створення єдиної бази даних людей з інвалідністю, коректного інформування пасажирів громадського транспорту, встановлення огорож поруч з проїжджою частиною вулиць, допомоги у благоустрої помешкань, де живуть особи з вадами здоров’я.

– В області завершується облаштування пандусами медичних установ, туалетні кімнати переобладнуються для зручності їхнього користування людей з інвалідністю, – зауважила директор обласного Департаменту охорони здоров’я Лідія Діденко. – Ми намагаємося зробити медичну сферу максимально доступною для цієї групи наших пацієнтів.

– Освітня інфраструктура активно впроваджує новації, спрямовані на адаптацію дітей-інвалідів, у Вінниці і Вінницькому районі вже функціонують спеціалізовані класи для таких дітей, а невдовзі їх відкриють ще у чотирьох районах, – додає заступник директора Департаменту освіти Олена Чорна. – Проте, поруч із нестачею коштів, чи не основною проблемою є упереджене ставлення батьків дітей, які навчаються разом з особливими школярами, тож вирішувати цю задачу доводиться з допомогою кваліфікованих психологів.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман розповів про чергову новацію у соціальній інфраструктурі міста – встановлення веб-камер у «прозорих офісах», за допомогою яких глухі відвідувачі мають змогу дистанційно скористатися послугами перекладача з мови жестів. Очільник міської громади також висловив готовність допомогти тим людям з інвалідністю, які з різних причин не мають змоги покращити благоустрій своїх осель в програмах співфінансування ремонтних робіт.

Також Володимир Гройсман повідомив, що невдовзі у Вінниці буде створений спеціалізований міні-готель для людей з інвалідністю – часто такі наші земляки, приїжджаючи у справах з районів, відчувають проблеми у звичайних готелях, тож нова установа – до речі, перша з таких в Україні – має стати їм в нагоді.

– Перший бар’єр, який ми повинні подолати у вирішенні проблем людей з особливими потребами – це моральний, – підсумував голова облдержадміністрації Іван Мовчан. – Лише постійно радячись з громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, ми зможемо зробити наш край зручним і доступним для всіх вінничан.

ВінницяОК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*