Від громадськості очікують пропозиції щодо безперешкодного доступу інвалідів

1 23 02145 3. інвалідів

Представник Урядового уповноваженого з прав інвалідів взяла участь у нараді, організованій Міністерством соціальної політики за участю громадських організацій інвалідів та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства щодо виконання завдань і заходів Державної цільової програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права інвалідів» з питань просвітницько-виховної роботи та архітектурної доступності.

Обговорювались нагальні проблеми для людей з обмеженими фізичними можливостями, а саме: створення умов для безперешкодного доступу інвалідів до об’єктів як первинної експлуатації (нова забудова), так і об’єктів введених в експлуатацію попередніх років.

Незважаючи на наявність нормативного врегулювання зазначених питань, невиконання нормативів при проектуванні будинків призводить до порушення прав інвалідів.

Громадськими організаціями інвалідів зазначено, зокрема, що саме забудовниками обмежуються їхні права, унеможливлюється їхній доступ до адмінбудинків, аптек та, врешті-решт, їхнього житла. Тому є потреба в посиленні контролю з боку держави, врегулюванні питання участі громадських організацій при підготовці нормативно-правових актів на стадії проектування будинків, включення керівників громадських організацій інвалідів в приймальні комісії при введенні будинків в експлуатацію.

Обговорювалось також питання порядку видачі та позбавлення ліцензій забудовникам, які порушують будівельні норми.

За результатами наради представники Мінрегіону запропонували керівникам громадських організацій інвалідів внести якнайшвидше конкретні пропозиції до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності» з метою всебічного опрацювання та врахування вимог осіб з фізичними вадами.

Права осіб з фізичними вадами на незалежний спосіб життя, усебічний розвиток, доступ на рівні з іншими до фізичного оточення, транспорту, інформаційно-комунікаційних технологій та систем, а також до інших об’єктів і послуг, як в містах, так і в сільській місцевості мають бути непорушними, але задля досягнення цього треба спільно працювати.

«Крім того, ще необхідно підвищувати освіченість усього суспільства у питаннях інвалідності й зміцнювати повагу до прав і достоїнств інвалідів – ось питання, над якими слід ретельно працювати»,- прокоментував Урядовий уповноважений з прав інвалідів Олексій Журавко.

Прес-служба Урядового уповноваженого з прав інвалідів

Урядовий портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*