Придніпровська залізниця дбає про доступність об’єктів своєї інфраструктури для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями

1 30 show 26918 1. обмеженими фізичними можливостями, особливими потребами

У рамках реалізації державної політики у сфері захисту прав і реабілітації людей з особливими потребами Придніпровська залізниця дбає про доступність об’єктів своєї інфраструктури для пасажирів із обмеженими фізичними можливостями, а також про комфортне перебування таких осіб на території своїх вокзалів і станцій.

Зокрема на одному з найбільших вокзалів магістралі – Дніпропетровськ-Головний – зі східного боку облаштовано пандус, яким пасажири-візочники можуть безперешкодно потрапити до центрального вестибюлю, залів очікування, добових кас, багажного відділення, а також на перон. Пандуси з боку західної та східної веж ведуть до камер схову і приміських кас, розташованих на цокольному поверсі.

На привокзальній площі (на території парковки) для автомобілів осіб з обмеженими фізичними можливостями виділені місця, які позначено спеціальними піктограмами. Крім того, між проїзджою та пішохідною зонами облаштовано заїзд інвалідів-візочників на привокзальну площу.

Щоб спростити пересування пасажирів з особливими потребами територією вокзального комплексу, в центральному вестибюлі та багажному дворі розміщено схеми безперешкодних маршрутів до пасажирських платформ та різних приміщень вокзалу. Аналогічні – знаходяться у чергового помічника начальника вокзалу та в довідкових бюро. На самих маршрутах встановлені інформаційні покажчики з відповідними піктограмами.

Ворота багажного відділення та східну хвіртку вокзалу обладнано апаратурою виклику чергового персоналу.

Для зручності пасажирів із вадами зору на платформи нанесено добре помітну розмітку з нумерацією колій, а також обмежувальну лінію, яка позначає безпечну відстань від краю платформи. Біля кімнати чергового помічника начальника вокзалу для інвалідів по зору розміщено спеціальну табличку з опуклим надписом, який можна читати на дотик.

Більш комфортні умови перебування у приміщеннях вокзального комплексу пасажирам з особливими потребами забезпечують спеціальні місця для сидіння в залах очікування, спецтуалет у VIP-залі, а також столи, пристосовані для осіб з обмеженими фізичними можливостями, в одному з вокзальних буфетів. Ці місця позначені піктограмами, тож знайти їх і скористатися ними досить просто.

Вокзал Дніпропетровськ-Головний укомплектований візками для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями (вони є у медпункті, багажному відділенні, камерах схову, адмінкорпусі), є також спеціально виготовлені брезентові ноші для транспортування з платформ у вагони осіб з вадами рухового апарату.

З числа чергових працівників вокзалу та медиків створено спеціальну групу, яка за потреби надає необхідну допомогу пасажирам з особливими потребами (наприклад, під час посадки-висадки).

У приміщенні добових кас виділено квиткову касу (№34) з відповідною висотою розташування вікна для обслуговування пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, зокрема інвалідів-візочників.

Окрім того, на вокзалі Дніпропетровськ цілодобово організовано роботу з приймання замовлень на перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями у спеціальних вагонах, обладнаних гідравлічними підйомниками для інвалідних візків, розширеними дверними проходами і тамбурами, спеціальними туалетами. Замовити таке транспортування інвалід-візочник чи особа, яка його супроводжує, можуть заздалегідь через чергового помічника начальника вокзалу.

Довідка

Торік вокзал Дніпропетровськ-Головний відправив 438 пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, з них 42 – у спецвагоні. Найбільш масовими перевезення були восени та наприкінці року в напрямку курортів Саки та Євпаторія, що є традиційними містами реабілітації людей з вадами рухового апарату.

Міністерство транспорту та зв’язку України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*