Для людей з особливими потребами мають бути створені усі умови для комфортного пересування

1 18 2 image 1 2. маломобільних, обмеженими можливостями, особливими потребами, інвалідів

  1 18 2 image 1

Миколаїв. 15 серпня відбулося засідання координаційної ради при облдержадміністрації по виконанню обласних програм соціального захисту населення.

Обговорювали стан забезпечення доступності об’єктів соціального призначення для маломобільних груп населення. У Миколаївській області на цей час проживає 60,5 тис людей з обмеженими можливостями.

Головна проблема полягає у забезпеченні безперешкодного доступу інвалідів до об’єктів соціального призначення. Але щодня люди з особливими потребами стикаються з безвідповідальністю та байдужістю чиновників. Поїздка міським транспортом та похід до магазину перетворюються на справжнє випробування. Все це тому, що велика кількість об’єктів соціального призначення мають порушення державних будівельних норм. Ситуація склалася така: 1 888 об’єктів в області не облаштовані для маломобільних груп населення, 549 з яких – у Миколаєві.

  1 18 2 image 2

– В адміністративних будинках забезпечено доступ для інвалідів лише до першого поверху. Піднятися вище людина з обмеженими можливостями вже не може. Крім цього, немає спеціально облаштованих санітарних вузлів, які за усіма нормами, мають бути, – зазначила у своєму виступі Галина Руденко, голова обласної організації Союзу організацій інвалідів України.

За словами директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ольги Сивопляс, вже розпочалося проведення інвентаризації об’єктів соціального призначення щодо облаштування безперешкодним доступом.

– Усе має відповідати дійсності: необхідно слідкувати за дотриманням усіх норм для зручності пересування інвалідів, а не працювати лише на створення рейтингу районів, – підкреслила Ольга Сивопляс.

Планується і надалі продовжувати практику розроблення соціальних карт для інвалідів з порушеннями опорно-рухового апарату на території населених пунктів, де проживають інваліди-візочники. А ось до власників будівель і споруд, в яких відсутнє спеціальне улаштування для безпечного доступу маломобільних груп населення, мають бути вжиті заходи адміністративного впливу.

Нагальним як по області, так і в Миколаєві залишається питання впровадження інклюзивної освіти. Заступник директора департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації Ганна Каськова підкреслила, що у нашому місті лише у двох навчальних закладах створюються умови вільного доступу до усієї інфраструктури. Першого вересня для діточок з обмеженими можливостями свої двері відчинять Миколаївська спеціалізована школа «Академія дитячої творчості» та спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №6.

– Для того, щоб гарантувати невід’ємне право кожної дитини на отримання середньої, професійно-технічної, вищої освіти, необхідно ввести єдиний банк даних дітей-інвалідів, які перебувають на обліку у районах та містах області, – доповіла Ганна Каськова.

Як зазначила директор департаменту соціального захисту населення Ольга Сивопляс, особливе місце у системі налагодження комунікативного процесу людей з обмеженими можливостями посідає Миколаївський регіональний центр професійної реабілітації інвалідів.

– Ми вже маємо гарну практику щодо працевлаштування випускників центру. Цю справу необхідно продовжувати і далі – налагоджувати співпрацю з центрами зайнятості, проводити роботу з міськими та сільськими головами. Кожна людина з особливими потребами має право на самореалізацію, – зазначила Ольга Сивопляс.

Окрім цього, нагальним питанням є розробка проекту угоди з санаторієм-профілакторієм «Інгул» щодо забезпечення проживання та надання реабілітаційних послуг слухачам центру професійної реабілітації інвалідів.

Миколаївська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*