Укрзалізниця адаптує власну інфраструктуру, щоб перевозити людей з особливими потребами з зони АТО

1 14 7 7a0852f7c683f4a8140bad 2. обмеженими фізичними можливостями, особливими потребами, інвалідів

28 серпня 2014 року у приміщенні Укрзалізниці відбулася нарада, під головуванням директора з організації пасажирських перевезень Укрзалізниці Євгенія Дихне. Участь брав народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів, президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич.

Головним питанням заходу була доступність транспортної інфраструктури для людей з особливими потребами. Зокрема обговорювався стан доступності залізничних вокзалів для маломобільних груп населення.

Євгеній Дихне зазначив, що Укрзалізницею, вже впродовж довгого часу, створюються умови для безперешкодного доступу людей з інвалідністю до об’єктів інфраструктури залізничного транспорту. Зокрема залізничники працюють над доступністю привокзальних площ, тротуарів пішохідних шляхів, пішохідних переходів, зупинок громадського транспорту, місць для паркування транспортних засобів для людей з особливими потребами. Він також зазначив, що з початку бойових дій, за замовленням Міжрегіональних штабів, перевезено безкоштовно більше 8,4 тис. переселенців, серед них діти, діти-сироти та люди з обмеженими фізичними можливостями.

Окрім того, на всіх вокзалах, вузлових станціях залізниць створені Групи з надання допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями. Працівники залізниці надають допомогу в оформленні проїзних документів, розрахунком із касиром, визначенні маршруту прямування, тощо.

Під час наради було вирішено задіяти державну підтримку та залучити громадські організації інвалідів до створення зручних умов доступу до об’єктів залізничної інфраструктури та підготовки спеціального персоналу для надання якісних послуг маломобільним групам населення.

Довідка:

На сьогоднішній день на залізницях України експлуатується 19 пасажирських вагонів, пристосованих для перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями.

Відповідно до Порядку організації перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями (на інвалідних візках) у спеціально обладнаних вагонах, заяви на включення до складу поїзда спеціального вагона для перевезення інваліда, який пересувається на колясці, подаються письмово або за телефоном начальнику залізничного вокзалу (станції) у містах (обласних та районних центрів).

Вагон обладнаний купе для інвалідів, яке по своїх параметрах більше за розміром звичайного купе, та передбачене для вільного пересування інвалідів на інвалідних візках.

Під час оформлення місць у спеціально обладнаний вагон відповідальними працівниками попереджаються причетні служби (станція відправлення, призначення, вагонне депо приписки вагону) про слідування особи з обмеженими фізичними можливостями та приділення максимальної уваги до перевезення.

На залізничних вокзалах у наявності:

– 76 кімнат відпочинку, доступних для інвалідів;

– 51 зал очікування, доступний для інвалідів;

– 62 камери схову, пристосованих для інвалідів;

– 43 каси, пристосованих для інвалідів;

– 42 кнопки виклику касира та чергового по вокзалу, станції;

– 45 туалетних кімнат, пристосованих для інвалідів;

– 30 ліфтів, якими можуть користуватись інваліди;

– 80 візків для перевезення осіб з інвалідністю;

– 10 пересувних установок для посадки (висадки) інвалідів;

– 127 пандусів;

– 42 пандусів, об лаштованих поручнями;

– 35 маячків (світловий / звуковий орієнтир) для осіб з порушенням зору.

Офіційний веб-сайт Укрзалізниці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*