В Мінрегіоні обговорили проблеми забезпечення доступності будівель

1 25 5 p192hekuu31m856gle6p1g3ue7oa 1024 768 f 2. доступності, універсального дизайну, інвалідністю

  1 25 5 p192hekuu31m856gle6p1g3ue7oa 1024 768 f 1Лише 4% будівель в Україні можна вважати доступними, що говорить про невиконання власниками будинків або балансоутримувачами обов’язку облаштування споруд пандусами, додатковими підйомниками та іншими засобами доступності.

Про це 23 вересня йшла мова на засіданні «круглого столу» «Універсальний дизайн та доступність для об’єктів жилої та комерційної нерухомості».

Заступник начальника Управління містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону Вадим Євстаф’єв зазначив, що згідно з українським законодавством, застосування будівельних норм або їх окремих положень є обов’язковим для усіх суб’єктів господарювання, що провадять будівельну, містобудівну та архітектурну діяльність.

«Законодавчо встановлено, що забудовник повинен зводити будівлю доступною. На жаль, часто ці будівельні норми не виконуються на багатьох об’єктах, що говорить про низький рівень правової культури», – сказав Вадим Євстаф’єв.

На соціальній відповідальності забудовників наголосив заступник начальника Управління ліцензування, обстеження та паспортизації Держархбудінспекції України Юрій Васильченко.

«Якщо вести мову про вже введені в експлуатацію об’єкти, то їх мешканців захищає Закон «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні». Відповідальність за облаштування споруд пандусами, додатковими підйомниками та іншими засобами доступності закріплена за власниками будинків або балансоутримувачами. Що стосується тих, хто зводить будівлі, то, на жаль, чимало фактів, коли вони нехтують доступністю», – сказав представник Держархбудінспекції.

У дискусії взяли також участь представники Національної Асамблеї інвалідів України, будівельних компаній, архітектори та проектувальники, експерти Спільної Програми ПРООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ, МОП «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні». Доповідачі – експерти з універсального дизайну та доступності – Володимир Азін та Ярослав Грибальський – розповіли про можливості застосування семи принципів універсального дизайну під час проектування та будівництва.

Учасники обговорення констатували, що ситуація в будівництві вимагає перегляду і подальшої роботи з удосконалення вітчизняних державно-будівельних норм (ДБНів).

Довідково

Засідання «Круглого столу» відбулось в рамках спільної програми «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні». Мета спільної програми – впроваджувати стандарти доступності та універсального дизайну як таких, що забезпечать залучення і участь людей з інвалідністю та інших маломобільних громадян (інваліди, люди з вадами зору та слуху, люди похилого віку, вагітні жінки, люди з дитячими візками тощо) до активного суспільного життя незалежно від стану здоров’я та ступеню мобільності.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*