Куди бідному інваліду приткнутися?

1 20 1 1421487349 2. інвалідів

  1 20 1 1421487349 1Нещодавно у Білій Церкві відбувся захід, який прослідкував ситуацію: на скільки місто пристосоване до життя людей з обмеженими фізичними можливостями. Зокрема тих, що пересуваються на візках та на спецавтомобілях. Одне слово, проводився моніторинг наявності місць для паркування спецтранспорту та місць проїзду «візочників». Тож наскільки місто пристосоване для пересування людей, обділених долею?

У так званому рейді по місцях, які є найбільш життєво важливі для інвалідів, взяли участь ініціатори цього заходу члени комітету доступності інвалід війни 2-ї групи, візочник Володимир Крамаренко, голова МТІ «Фенікс» Ніна Карпович, заступник міського голови Віктор Сокол, старший інспектор організації дорожнього руху відділу ДАІ з обслуговування Білої Церкви та Білоцерківщини Сергій Коваленко, представники громадських організацій.

Члени рейду об’їхали кілька куточків міста, зупиняючись біля Критого ринку, ТРЦ «Вега» та «Гермес», Білоцерківської райдержадміністрації та залізничного вокзалу. Що ж виявилося у межах цих місць? Насамперед, у багатьох місцях не було знаків «Стоянка заборонена». Хоча раніше і були такі знаки, але були кимсь зірвані. На Критому ринку хоч і виявилися вільні місця для спецтранспорту, однак учасники рейду відзначили, що така ситуація не норма, а виняток. Напевне, керівництво базару було поінформоване про рейд і спішно, як кажуть, зарезервувало дані об’єкти для інвалідів.

Під час огляду майданчиків біля названих комерційних структур виявилося наступне: хоч відповідні знаки і були, однак господарі всілякого транспорту їх ігнорували. Тобто, для транспорту інвалідів – місць паркування не було. Представники комерційних структур пояснювали таку ситуацію тим, що не відповідають за стоянки. У ході рейду виявилися й інші, м’яко кажучи, негаразди, що заважають, унеможливлюють рух, пересування інвалідів.

Підбиваючи підсумки, учасники, як мовиться, висловили побажання, на які повинні зреагувати і міська влада, і працівники ДАІ. Хоча поправити ситуацію на краще, відверто кажучи, справа не із легких. Особливо для ДАІ. Так, відповідне законодавство не передбачає штрафи за паркування всілякого транспорту у місцях паркування для інвалідів. Ця служба тільки може якусь вантажівку евакуювати, аби не заважала паркуванню. За словами Сергія Коваленка, нині питання паркування транспорту – складне через відсутність чіткого законодавства. Якщо ще донедавна працівники ДАІ за такі порушення мали право знімати номери автівок, то тепер – зась! Однак ДАІ все робить можливе, аби зайвий раз проконтролювати об’єкти, призначені для інвалідів, прослідкувати за наявністю дорожніх знаків тощо.

Представники від організацій інвалідів були налаштовані більш рішуче. Вони вимагали від ДАІ, міської влади звернутися до Уряду задля змін в законодавстві, які б жорсткіше регламентували права інвалідів, а за їх порушення передбачали чималі штрафи.. І ці вимоги мають не відкладатися у довгий ящик, оскільки Україна перебуває у стані військових дій, які призводять до масових каліцтв військових та мирних громадян…

Андрій Петров

Газета Гриф

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*