Вокзал Дніпропетровськ-Головний приймав іноземних експертів

1 16 4 c765a6a5a0764f0ca4ec7aeeb349b9bd 2. інвалідів

  1 16 4 c765a6a5a0764f0ca4ec7aeeb349b9bd 1Яким має бути вокзал, доступний людям з фізичними вадами? Що потрібно цій категорії пасажирів для максимально комфортних подорожей залізницею? Ці та інші питання обговорили на семінарі, який пройшов у конференц-залі вокзального комплексу Дніпропетровськ-Головний.

Із працівниками пасажирського господарства Придніпровської магістралі своїм досвідом ділилися європейські фахівці. Зокрема, до України завітала делегація з Іспанії – у рамках спеціалізованого проекту «Твіннінг». Його мета – допомогти українським залізницям у адаптації їхньої інфраструктури до потреб маломобільних пасажирів.

У заході також узяли участь посадовці Міністерства інфраструктури України, представники громадських організацій інвалідів та міської влади.

Як зазначила фахівець відділу охорони праці та соцзахисту Міністерства інфраструктури Аліна Шолом, щодо підвищення доступності залізничної інфраструктури міністерство активно співпрацює з Кабміном і комітетами ВР з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Зокрема, у 2012 році була затверджена відповідна чотирирічна програма. Тільки торік на пристосування залізничної інфраструктури для людей з особливими потребами спрямували 5,5 мільйона гривень.

Крім того, фахівці міністерства спільно з громадськими організаціями інвалідів проводять інспектування залізничної інфраструктури на предмет її придатності для маломобільних пасажирів. Експерти ретельно оглядають вокзальні комплекси і визначають, що потрібно вдосконалити чи запровадити. Виконання рекомендацій теж контролюється міністерством.

Міжнародний експерт з питань доступності інфраструктури Хав’єр Даль розповів про можливі варіанти нововведень на українських вокзалах та як спланувати їхнє переобладнання.

«Безперешкодно зайти до приміщення вокзалу, придбати квиток, дістатися на платформу, сісти у вагон – всі ці процеси тісно пов’язані між собою, – відзначив Хав’єр Даль. – І якщо хоч одна ланка цього ланцюжка не діє, вокзальний комплекс уже не може вважатися доступним для людей з обмеженими фізичними можливостями».

На думку фахівця, українські залізничники повинні мати чітку стратегію, як вирішувати подібні питання. Наприклад, усі нові вокзали та станції повинні будуватися з урахуванням потреб інвалідів; слід також передбачати можливість подальшої реалізації на станційно-вокзальних комплексах тих технічних рішень, які на цей час неможливо втілити через високу затратність (ліфтів, надземних переходів, тунелів), та ін.

По завершенні семінару іноземні експерти та представники громадських організацій інвалідів оглянули вокзальний комплекс Дніпропетровськ-Головний та залізничні спецвагони, обладнані гідравлічними підйомниками для інвалідних візків, розширеними дверними проходами та спеціальними туалетами. Гості гідно оцінили зручність спеціалізованого рухомого складу магістралі. Принагідно Хав’єр Даль дав практичні рекомендації, як зробити інфраструктуру центрального вокзалу Дніпропетровська більш зручною та безпечною для пасажирів-інвалідів.

Насамкінець міжнародний експерт зазначив, що подальше пристосування вокзальних комплексів та станцій до потреб пасажирів з обмеженими фізичними можливостями зробить залізничний транспорт України доступнішим для більшої кількості громадян, а також стане в пригоді звичайним пасажирам. Зокрема, зручні пандуси оцінять подорожні із громіздким багажем, а високі платформи – люди похилого віку та вагітні жінки.

ДП Придніпровська залізниця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*