Незрячі Львова «оглянули» на дотик унікальні скульптури історичного музею

1 02 3 nezrskulp7 2. вадами зору, незрячим

  1 02 3 nezrskulp7 127 лютого фахівці Львівського історичного музею провели екскурсію для незрячих відвідувачів, під час якої ознайомили інвалідів з вадами зору з відреставрованими скульптурами, які протягом багатьох років зберігали в сховищах музею.

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Усього на екскурсію прийшли 12 відвідувачів. Усі вони мали змогу не лише почути цікаву розповідь екскурсовода про історію кам’яних пам’яток, а й «оглянути» їх на дотик.

Як зазначив менеджер з маркетингу історичного музею Руслан Кошів, для більшості музеїв торкатися історичних пам’яток є неприйнятним. Натомість його колеги переглянули цей стереотип і пішли назустріч особливим відвідувачам.

«Раніше в місті майже не проводили екскурсії для людей з вадами зору. Не було концепції, методології. Тепер у нас з’явилася така можливість. Ми серйозно вивчали польський досвід, спілкувалися з іншими музеями й вирішили показати нашим незрячим відвідувачам те найкраще з музею, що можна було представити», – розповів Руслан Кошів.

На запитання «Вголосу», чи не зашкодить історичним експонатам дотик людей, менеджер сказав, що працівники музею подбали про захист і видали всім відвідувачам спеціальні рукавички.

Для наукового працівника музею Ярослава Бешкевича екскурсія стала «бойовим хрещенням», адже науковець уперше працює з такою великою кількістю незрячих.

«5 років тому я пройшов курси, як проводити екскурсії для неповносправних людей. Але, по суті, сьогодні це мій дебют. Складно, бо бракує методики, досвіду, але сподіваюся, що далі буде легше», – зазначив Ярослав Бешкевич.

47-річний Михайло Петрів уважно слухав розповідь екскурсовода й «оглядав» навпомацки кожну архітектурну пам’ятку.

«Для того, щоб уявити, як виглядає та чи інша скульптура, однієї розповіді екскурсовода недостатньо. Незрячій людині треба торкнутися пам’ятки. І нам дали таку можливість. Не пам’ятаю, щоб раніше незрячим дозволяли торкатися експонатів», – поділився своїми враженнями інвалід з вадами зору й додав, що для незрячих брак інформації є головною проблемою.

Своєю чергою, громадський діяч Оксана Потимко, яка багато років працює задля того, щоб відкрити світ інвалідам з вадами зору, сказала, що дуже часто під час проведення екскурсій науковці вживають незрозумілі архітекторські терміни.

«Якщо ти не бачиш, то зрозуміти, що таке «маскарон», «готичне склепіння» або «розета», неможливо. Сьогодні все інакше. Організатори експозиції просто й доступно пояснили нам, незрячим, усі нюанси скульптурних композиції і дозволили відчути їх на дотик. Прекрасно», – підкреслила Оксана Потимко.

Для майже сліпого художника Юрія Ломова екскурсія стала творчим поштовхом для майбутніх сюжетів.

«Мені як спеціалісту було цікаво розшифровувати інформацію, яку намагалися передати у власних роботах скульптори минулих часів. І під час дотику до експонатів каміння оживало. Наскільки зрозуміли цю інформацію мої товариші, не знаю, бо це доволі складно зробити, особливо, коли ти не бачиш», – наголосив художник.

Після завершення екскурсії інваліди з вадами зору взяли участь у майстер-класі, під час якого спробували відтворити в глині те, що «побачили» на дотик.

Вголос +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*