У Києві з’являться тролейбуси для інвалідів

1 09 2 78139 2. тролейбус

  1 09 2 78139 17 квітня. Столичними вулицями незабаром курсуватимуть нові тролейбуси. Вони цілком пристосовані для потреб неповносправних людей – запевнили у мерії. Пандус особисто випробував заступник мера. Чим ще новий транспорт відрізняється від старого – бачила Ірина Романова.

Друге тролейбусне депо Києва. Саме тут базується новенький вітчизняний електротранспорт.

Завдяки пневмопідвісці, яка дозволяє максимально опустити підлогу тролейбуса, та цьому пандусу проїзд у міському транспорті стає тепер доступним і для інваліда – пояснює водій. Теоретично. А ось на практиці – потрапити всередину на візку – не так вже й легко.

Керівництво депо незручність спочатку не помічає, а потім все-таки визнає: модель нова, експериментальна, тож не без огріхів.

“Так, є елементарні незручності, що йому одному важко заїхати. Ми ще це досліджуємо. І якщо є проблема конструкційна, ми висунемо своє “фе” заводу-виробнику. І він цю проблему усуне”, – говорить Микола Богданенко, замдиректора тролейбусного депо №2 Києва.

Тож поки що інваліду без сторонньої допомоги не обійтися. Надавати її готова кондуктор Світлана.

“Водій відкриває, я допомагаю. – Це ваш обов’язок буде? – Ну, а як! Ми ж проходимо первинний інструктаж”, – розповідає кондуктор Світлана Коновал.

За безпеку неповносправного у тролейбусі також відповідає кондуктор. Світлана показує спеціальне місце для візка.

Перш ніж сісти за кермо модернізованої машини, пройшла інструктаж і водій Ірина.

“У нас проходить плюс 20 годин стажування. Ми вже звикли до цих всіх кнопках, і нормально себе почуваємо”, – говорить Ірина Соколова, водій тролейбуса.

Окрім пандуса, великим плюсом водій вважає і кондиціонер. Улітку, каже, буде легше і їй, і пасажирам. Перед виходом на маршрут новенький тролейбус випробував перший заммера. Проїхав кілька зупинок, а – після вмовлянь журналістів – усівся в інвалідний візок. А от заїхати виявилося важче.

Але перший заммера налаштований оптимістично – до кінця року місто придбає майже 70 таких тролейбусів. Бо п’ята частина існуючого парку вже від’їздила своє.

“Тролейбус обійдеться близько 270 тисяч євро. Це оплачується за рахунок кредиту ЄБРР, а міський бюджет потім його покриває і повертає. Нам ще потрібно як мінімум 100. А в стратегії розвитку Києва ми розраховуємо на тролейбусну мережу в обсязі 700 тролейбусів”, – говорить Ігор Никонов, перший заступник міського голови Києва.

Перші п’ятнадцять – з нової партії – кияни зможуть випробувати днями. І не лише на старих маршрутах. Завтра з’явиться новий – 28 – від проспекту Свободи до Лук’янівки. А до кінця року відкриється ще три – пообіцяли у мерії.

Ирина Романова

Подробности-ТВ +ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*