Універсальний дизайн був представлений на фестивалі міських проектів ProMisto

1 11 3 e2acfb13f4edd49e4eb4a5006ae166bc 2. універсальний дизайн

  1 11 3 e2acfb13f4edd49e4eb4a5006ae166bc 1Універсальний дизайн був представлений на фестивалі міських проектів ProMisto, який був організований Департаментом Містобудування та архітектури «Київмістобудування» КМДА за підтримки будівельних, стартап та інших організацій міста Києва в рамках святкування Дня міста.

Про роль Універсального дизайну в забезпеченні інклюзивного суспільства розказував Олег Полозюк, спеціаліст з питань універсального дизайну та доступності НАІУ, експерт ПРООН. У презентації була розкрита ідея міста, яке буде зручним для всіх. Експертом було наведено наочні приклади того, якими є сучасні міста в Україні та як привести їх у відповідність Універсального дизайну.

«Універсальний дизайн має бути врахований і запроваджений на всіх етапах проектування вулиць, доріг, переходів, будинків, парків та інших елементів міського середовища, а також транспортної інфраструктури та інших об’єктів суспільного використання», – підкреслив Олег Полозюк.

У кінці виступу для усіх присутніх був показаний мультфільм, що розкриває 7 принципів Універсального дизайну.

У цілому, на фестивалі виступило більше 30 спікерів, серед яких були відомі політичні діячі та урбаністи – мер Києва Віталій Кличко, президент Грузії (у 2003-2013 роках) та губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі, німецький урбаніст Катерина Георге, мер Варшави Ганна Гронкевич-Вальц, керівник відділу охорони пам’яток міста Кракова Єжи Збігень, професор з міського дизайну та громадської політики Массачусетського університету Брент Раян та керівник Департаменту містобудування та архітектури КМДА, головний архітектор м. Київ Сергій Целовальник. А серед учасників фестивалю була велика кількість організацій із вдосконалення середовища та архітектури міст, які мали можливість презентувати свої проекти.

Докладніше про Універсальний дизайн та приклади його використання можна дізнатися на веб-сайті з універсального дизайну, створеного в рамках діяльності Спільної Програми ПРООН, ЮНІСЕФ, ВООЗ, МОП «Сприяння інтеграційній політиці та послугам для людей з інвалідністю в Україні».

Досвід реалізації принципів Універсального дизайну в Україні стає більш цікавою суспільству. Все більше громадських діячів та містян розуміють, як це допоможе кожному відчувати себе повноправним членом суспільства та на рівних користуватися суспільними благами.

Універсальний дизайн +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*