Метро для всіх

1 25 2 2invalid 2. особливими потребами

  1 25 2 2invalid 1

У столиці розпочав роботу проект з навігації, який зробить цей вид транспорту більш доступним для людей із особливими потребами

В основі проекту «Метро для всіх» лежить збір, обробка, аналіз та візуалізація даних про доступність київського метро. Уся інформація зібрана на спеціальному сайті, відкривши який, кожна людина, що має особливі потреби, може дізнатися, як найбільш зручно дістатися тієї чи іншої частини Києва і які можливості для пересування вона матиме на кожній станції метрополітену. За результатами аналізу 52-х станцій, експертам проекту вдалося встановити, що 44 з них зручні для пересування батьків з дитячими візками, 16 — для людей похилого віку, і лише 12 мають ліфти для переміщення людей з інвалідністю і шість — придатні для використання людьми на візках.

Проект — результат спільної діяльності Київського інвестиційного агентства, міжнародної місії з підтримки правових реформ USAID та громадської організації «Права людини».

«Доступність метро — це головна мета проекту, — розповідає директор місії USAID в Україні Джед Бартон. — Забезпечуючи людям можливість користуватися громадським транспортом, ми покращимо життя не лише для людей з особливими потребами, а й для членів їхніх родин. Це відображає принципи інклюзивного розвитку. Проект стане хорошою допомогою для усіх верств населення, яким необхідно пересуватися містом. Зокрема тих, хто орієнтується тут не найкраще: внутрішньо переміщених осіб з особливими потребами та поранених військових, що прибули до міста на лікування».

Люди з особливими потребами сподіваюся, що цим проектом розвиток інклюзивного середовища у місті не завершиться.

«Щодо людей, які належать до маломобільних груп, їм представники метрополітену зобов’язані надавати супровід, — розповідає представник Національної асамблеї інвалідів України Олег Полозюк. — Я сам проживаю у районі станції метро «Теремки», а працюю на вулиці Рейтерській. Щодня я долаю перехід між станціями метро «Площа Льва Толстого» та «Палац спорту». Через те, що у метрополітені зараз відбулося скорочення і кількість персоналу зменшилася, людей, що мають мене супроводжувати, вдається знайти не завжди. Зазвичай допомагають пасажири. На це теж треба звертати увагу».

Наразі проект «Метро для всіх» працює у шести країнах світу, зокрема у Білорусі, Росії, Польщі, Нідерландах, Швейцарії, Великобританії. Окрім схем станцій метро, у Києві розроблено окрему сторінку, де пасажири можуть повідомити про невідповідність тієї чи іншої станції вимогам інклюзивності. Також для зручності у користуванні розроблено додатки для смартфонів.

Скористатися можливостями проекту можна за посиланням metro4all.org.

Олена Бережнюк

Фото Руслана Канюки

«День»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*