На Житомирщині районні суди облаштовуються пандусами

1 01 2 img 3045 143532561812 2. обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю, інвалідів

  1 01 2 img 3045 143532561812 1У конференц-залі Апеляційного суду Житомирської області у рамках реалізації проекту «Доступ до правосуддя осіб з обмеженими фізичними можливостями» відбулася зустріч його голови Віталія Котіка з начальником територіального управління Державної судової адміністрації України в області Василем Мореєм та директором обласного фонду соціального захисту інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України» Миколою Шекерою, повідомляє www.0412.ua.

Головна мета заходу – обговорення подальшої співпраці реалізації цього проекту.

У своєму виступі голова Апеляційного суду Віталій Котік зауважив, що з 6 березня 2010 року в Україні діє Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю. Тому, судова влада й суспільство не повинні стояти осторонь цієї категорії людей, забезпечивши їм гідну можливість бути безпосередніми учасниками судового процесу, самостійно захищати конституційні права та обов’язки.

Ініціатором зустрічі й автором проекту була керівник апарату Апеляційного суду в області Наталія Залевська – учасник Програми з питань судового адміністрування, яка реалізується Державною судовою адміністрацією України в партнерстві з Національною школою суддів України, за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та за участю Університету штату Мічиган (США).

Віталій Петрович відзначив, що відповідно до даних статистики лікарської спеціалізованої експертної комісії, що встановлює інвалідність, на території нашої області у 2014 році зареєстровано 4770 інвалідів. З них 684 особи, котрі мають розлади опорно-рухового апарату (інваліди-візочники), 148 – вади зору, а 32 – слуху. У Житомирі зареєстровано й 23 громадські організації та 10 благодійних фондів, які беруть участь у соціальному захисті населення регіону.

На даний час, з метою забезпечення доступу до правосуддя маломобільних груп населення, в Апеляційному суді Житомирської області вже виконана певна робота: вхід до приміщення суду обладнано неслизьким пандусом, два ліфти пристосовані до потреб людей із інвалідністю, перед входом до будівлі суду встановлено кнопку виклику працівників суду, чергових з посту судової міліції «Грифон», котрі у разі потреби зможуть надати необхідну допомогу, понижено висоту бордюру на території суду та переобладнано один із туалетів на першому поверсі з урахуванням потреб інвалідів-візочників. Прийом заяв організовано в приміщенні безпосередньо біля входу до суду. Там же знаходиться папка з файлами, в якій збільшеним шрифтом продубльовано актуальну інформацію зі стендів суду та зразки заяв.

Василь Морей поінформував присутніх про те, що з 25 районних судів 17 уже облаштовані пандусами, у 5 з них є металеві поручні. Поряд з тим, на сьогодні неможливо облаштувати пандусами лише чотири таких заклади – Любарський, Романівський, Чуднівський та Черняхівський суди. Але тут розглядаються інші варіанти зручного потрапляння до приміщень інвалідів.

Микола Шекера схвально відгукнувся стосовно впровадження цього проекту, а також пообіцяв усебічну підтримку й взаєморозуміння. Натомість голова суду Віталій Котік закликав представника громадської організації до тісної співпраці, пов’язаної з напрацюванням узгоджених позицій із розв’язання найбільш актуальних та гострих проблем у сфері доступу до правосуддя осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Учасники зустрічі підписали меморандум про подальшу співпрацю, спрямовану на покращення доступу до правосуддя людей із інвалідністю.

Основними напрямками співпраці є:

– проведення моніторингу доступності осіб з інвалідністю до правосуддя в Житомирській області;

– реалізація права доступу до правосуддя осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами без дискримінації за ознакою інвалідності;

– проведення круглого столу для розв’язання найбільш гострих та актуальних проблем у сфері доступу до правосуддя осіб з обмеженими фізичними можливостями у судах Житомирської області, зокрема щодо фізичної, інформаційної доступності судів та якості надання судових послуг;

– покращення рівня навиків спілкування та роботи працівників судів, судової міліції «Грифон» з інвалідами та інформування останніх про порядок надання судових послуг;

– залучення ЗМІ до співпраці по висвітленню ходу реалізації проекту.

«Судова влада Житомирщини готова до конструктивного діалогу з громадськістю, так як нас об’єднує єдина мета – забезпечити право кожної людини на доступ до правосуддя!» – завершуючи зустріч наголосила Залевська Наталія Сергіївна.

Прес-секретар Апеляційного суду Житомирської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*