Тримайся та котись!

1 03 4 46716 1 2. инвалид, пандуси

  1 03 4 46716 1В Києві перевірять достатність та зручність пандусів

Кожен 17-й мешканець столиці — інвалід того чи іншого характеру та ступеня. Людей з важкими формами, особливо візочників, побачиш на вулицях не так і часто. Рух містом для них — суцільні перешкоди та екстремальні випробування. Навіть у будівлі КМДА людина на візку мусить здолати 12 перепон. Депутати Київради вирішили дещо виправити ситуацію і прийняли рішення про контроль обладнання пандусами об’єктів соціальної інфраструктури. 100 закладів проінспектують, понад 30 дообладнають. На це витратять близько півмільйона гривень.

До воєнних подій у Києві нараховувалось приблизно 150 тис. осіб з особливими потребами. Майже кожен 17-й киянин — інвалід того чи іншого характеру і ступеня. Значна частина — візочники. Але побачити їх у місті можна не так вже й часто. Річ у тім, що ці люди практично ув’язнені в своїх домівках. Проїхати містом, відвідати потрібні заклади — надлюдське випробування через брак нормальних пандусів, заїздів на тротуари тощо.

Пандус, по-суті, головний елемент для переміщення містом людини на візку. Пандуси мають бути незначного нахилу, з поручнями, і ними повинні бути обладнані житлові будинки, державні, банківські, торговельні установи. В Європі жоден об’єкт не приймається муніципальною владою, якщо відсутній зручний пандус. У нас із цим є серйозні прогалини. І на останньому засіданні сесії Київради депутати спробували частково їх заповнити. Прийнято рішення про посилення контролю обладнання пандусами об’єктів соціальної інфраструктури. Департамент житлово-комунальної інфраструктури, Департамент будівництва та житлового забезпечення КМДА мають забезпечити обов’язкове обладнання пандусами. Фінансування робіт здійснюватиметься за рахунок коштів головних розпорядників, на балансі яких перебувають зазначені об’єкти, а також за рахунок інвесторів. Згідно з інформацією Департаменту соціальної політики, необхідно додатково виготовити і встановити 19 пандусів. Приблизна вартість робіт становить 365 тис. грн. До 1 серпня 2015-го Департамент житлово-комунальної інфраструктури надасть попередню інформацію про виконання.

  1 03 4 46717 2Автор проекту рішення депутат Олександр Пабат пояснив, що йдеться не лише про встановлення нових, але й перевірку наявних пандусів. Багато з них ніби створені для екстремальних поїздок — надто стрімкі, ковзкі, справжній тобі спуск «на той світ». «Опрацьовував проект рішення спільно з асоціацією інвалідів-спинальників. На сьогодні є начебто пандуси. Але цікавий факт: от сьогодні сюди приїхав інвалід на візку. Щоб піднятися на 4-й поверх будівлі Київради, виявилося, що є 12 перепон, подолати які людина на візку самотужки не може. Починаючи з пандусу, бо плитка піднялася, продовжуючи турнікетом і так далі. Ми запускаємо механізм проведення експертизи тих пандусів, які є. Залучаємо до цього контролю якраз людей з особливими потребами. Багато адміністрацій зробили розкішні пандуси з граніту, та по ним навіть коли сухо неможливо піднятися. А якщо випав дощик чи сніжок, то практично це вже небезпечно»,— розказав пан Пабат.

Депутат каже, що насправді пандуси важливі не лише для інвалідів руху, але і для мам з візочками, людей похилого віку, осіб, які страждають від надмірної ваги тощо. Втім, проект спрямовано в першу чергу все ж таки на об’єкти, якими «курсують» інваліди-візочники. За попередніми підрахунками, 30 об’єктів потребують дообладнання і більше 100 — інспекції. «Потім будуть кошториси. Я провів фінансовий аналіз — і виявилося, що на обладнання стовідсотково всіх закладів, які цього потребують, треба виділити близько 500 тис. грн. Це незначні кошти, але значна допомога для киян-інвалідів»,— повідомив Олександр Пабат.

Ігор Свачій

Фото Олексія Іванова

«Хрещатик»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*