Забезпечення доступності інвалідів до об’єктів соціальної та транспортної інфраструктури – на контролі обласної влади

1 20 4 1908150101 1 2. доступності, інвалідів

  1 20 4 1908150101 1

Голова Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Кузьменко провів засідання обласного комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. У засіданні комітету взяли участь керівники відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації та територіальних органів влади, а також представники громадських організацій інвалідів.

Для того, щоб забезпечити участь осіб з обмеженими фізичними можливостями в економічному та соціальному житті суспільства, було розроблено та затверджено обласний план заходів “Безбар’єрна Кіровоградщина” на 2011-2015 роки. Комітети доступності створено з метою здійснення моніторингу та контролю за виконанням зазначеного плану. Під час засідання члени комітету прозвітували про виконання обласного плану заходів «Безбар’єрна Кіровоградщина», а також поінформували про проблеми доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями.

На початку засідання Сергій Кузьменко зазначив, що за звітний період у населених пунктах області повністю або частково виконані роботи з облаштування пандусами і кнопками виклику будівель і приміщень органів влади, а також об’єктів соціальної інфраструктури. Також виконувались роботи зі зниження бордюрів у місцях перехрещення доріг з тротуарами та облаштування пішохідних переходів, встановлювалися звукові світлофори. Проте існує ще багато проблем, над вирішенням яких потрібно працювати.

Начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури облдержадміністрації Вікторія Кулікова відзначила серед позитиву, якого вдалося досягти за звітний період, облаштування залізничного вокзалу в обласному центрі пандусами, оснащення на його території кімнати для відпочинку та адаптації інвалідів, а також пристосування транспортної інфраструктури в місті Олександрії для потреб людей з обмеженими можливостями. Проте посадовець підкреслила, що є ще багато проблемних питань, особливо в обласному центрі. Зокрема, чимало об’єктів, що будувалися кілька десятиріч тому, неможливо адаптувати під потреби інвалідів (завузькі ліфти, незручні тротуари, де часто прилаштовують бутафорські пандуси тощо). Відкритим залишається і питання транспорту для інвалідів: автобуси не облаштовані, є лише 2 тролейбуси, спеціально оснащені для потреб цієї категорії людей, та соціальні таксі. Вікторія Кулікова також наголосила, що останнім часом у зв’язку із подіями на Сході, на жаль, збільшилась кількість жителів області, які стали інвалідами, і це потрібно враховувати під час розробки нового плану на 2016-2020 роки.

Підтвердила існування низки невирішених проблем і голова обласної організації матерів дітей-інвалідів та інвалідів “Серце матері” Людмила Шукрута. Вона зазначила, що інваліди часто скаржаться на якість пандусів та формальний підхід до вирішення питань доступності. За її інформацією, лише в обласному центрі проживає близько 2,5 тисяч людей, прикутих до інвалідних візків, проте практично всі вони не мають можливостей виїхати зі своїх помешкань, оскільки інфраструктура не пристосована. Також Людмила Шукрута поскаржилась, що в місті катастрофічно мало закладів, до яких може потрапити людина на візку без сторонньої допомоги, особливо це стосується місць дозвілля та відпочинку. Тому голова громадської організації запропонувала створити спеціальну мобільну групу, яка буде постійно моніторити ситуацію стосовно доступності та сприяти вирішенню проблем.

Завершуючи нараду, Сергій Кузьменко наголосив, що процес створення безперешкодного життєвого середовища для інвалідів та інших маломобільних груп населення на Кіровоградщині буде продовжено. А всі пропозиції, які надійшли під час засідання комітету, будуть опрацьовані і максимально враховані під час розробки обласного плану заходів на 2016-2020 роки.

  1 20 4 1908150102 2

Офіційний веб-сайт Кіровоградської обласної державної адмiнiстрацiї

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*