В Гусятині відбувся семінар на тему: “Імітація безбар’єрного середовища для інвалідів: напрями її усунення”

1 17 3 2 1 2. доступності, інвалідністю, інвалідів

  1 17 3 2 1

“Інвалідність – це не проблема людини, інвалідність – це проблема держави” – такий принцип ліг в основу проведення обласного семінару щодо реалізації прав людей з інвалідністю на створення безперешкодних умов доступу до об’єктів соціальної інфраструктури. Тема вказаного семінару: “Імітація безбар’єрного середовища для інвалідів: напрями її усунення”.

Захід організовано за ініціативи голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», голови Комітету ВОІ СОІУ з моніторингу дотримання прав інвалідів Михайла Костіва та представника цієї організації в Гусятинському районі Руслани Мельничук.

  1 17 3 3 2

В семінарі взяли участь голова райдержадміністрації Віталій Батіг, його заступники Ігор Гайдук та Надія Галябарда, керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, які є членами районного комітету доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Активну позицію при проведенні семінару займав Іван Космина, який очолює громадську організацію Гусятинське районне об’єднання інвалідів «Вікторія».

У своєму вітальному слові до учасників зібрання очільник району Віталій Батіг зазначив: “Тема, яку сьогодні ви піднімаєте, була і залишається для нас одним із пріоритетів. Ми добре розуміємо, що перед владою, громадськістю та бізнесом стоїть завдання створити такі умови, щоб кожен громадянин зміг приймати активну участь у суспільному житті. Важливо, щоб створення безбар’єрного середовища відбулося в реальності, щоб заходи були дієвими, а не залишалися у проектах – на цьому ми акцентуємо увагу. Освіта, спорт, культура, медицина, помешкання мають бути доступними для кожного українця”.

  1 17 3 8 3

Районний керівник висловив сподівання, що при формуванні бюджетів новостворених Гусятинської та Васильковецьких об’єднаних громад обов’язково будуть закладені кошти на вирішення потреб людей з інвалідністю. Віталій Степанович побажав присутнім реалізації усіх планів та задумів, плідної праці і позитивних вражень від Гусятинщини.

Перший заступник голови райдержадміністрації Ігор Гайдук поділився досвідом роботи районного комітету доступності, а заступник голови Надія Галябарда зупинилася на роботі соціальних служб щодо суспільної адаптації інвалідів.

Семінар відбувався у форматі діалогу, панувала невимушена атмосфера, кожен міг висловити своє бачення, свій біль, проблеми, з якими приходиться зіштовхуватися в щоденному житті.

Приклади реальної доступності присутнім було продемонстровано за допомогою слайдів. Михайло Костів на світлинах показав учасникам семінару ефективно налагоджену систему доступності будинків і споруд для маломобільних груп населення в сусідній державі Польщі.

Щодо селища Гусятин, то тут завдяки тісній співпраці та взаєморозумінні органів влади та керівника громадської організації «Вікторія» Івана Космини, також проведено роботи по облаштуванню пандусів до об’єктів соціальної інфраструктури та інших установ. Проте часто такі пандуси не відповідають будівельним нормам, лише створюється імітація доступності, яка також несе за собою досить великі витрати.

  1 17 3 9 4

В ході семінару обговорювали ще ряд важливих питань, зокрема такі: переобладнання чи закупівля маршрутного транспорту для перевезення людей з інвалідністю; забезпечення хворих ліками, які є досить дорогими, проте необхідними для підтримання життєдіяльності; проходження лікування в оздоровчих санаторіях району; реконструкція багатоповерхівок для створення доступу; мізерна плата за працю тим, хто опікується маломобільними групами людей та ін.

Люди з інвалідністю не повинні залишатися осторонь нашої уваги, нашої любові та піклування. Їх права повинні бути реалізовані на рівні держави. Вони мають відчувати себе потрібними. Як зазначив Максим Дмитрик, служитель церкви ХВЄ в смт.Гусятин: “Якщо в нас буде любов до людей, то ми будем бачити потреби людей”.

“Якщо ти відчуваєш біль – ти живий, а якщо ти відчуваєш чужу біль- ти Людина”,- такими уже давно відомими словами завершив свій виступ голова райдержадміністрації Віталій Батіг.

Тернопільська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*