Чернівці мають бути доступними для кожного!

1 14 1 1449743541 hs6he0kbyus 2. особливими потребами

  1 14 1 1449743541 hs6he0kbyus 1Громадська ініціатива “Північна Буковина” проводить моніторинг міста на наявність пандусів, повідомляє Чернівецька газета “ЧАС”.

Чернівці повинні бути доступними для кожного!

Саме така думка спонукала чернівчан Артема та Володимира створити інтерактивну мапу Чернівців. Ідея полягає в тому, щоб позначити на ній усі потенційні перепони, які перешкоджають людям на візках вільно пересуватися містом.

«Нам здається, що людей з особливими потребами не так уже й багато, – розповідає один з авторів проекту Володимир Гуцул, – але насправді це тільки здається. Ми їх просто не бачимо на вулицях, адже їм дуже важко ними пересуватися. Нещодавно я бачив на Центральній площі двох інвалідів-туристів, то вони не могли повноцінно насолодитися Чернівцями через те, що їм було незручно кудись дістатися».

Володимир розповідає, що у вільний від роботи час проводить моніторинг вулиць, адже любить гуляти пішки. Наразі, за його словами, основною проблемою міста є відсутність пандусів як таких взагалі. А серед тих, які є, трапляються зовсім недолугі – занадто стрімкі чи дуже вузькі. Таку халатність видно і неозброєним оком, хоча до таких пристосувань є певні вимоги: нахил пандуса не повинен перевищувати 8%, а висота одного підйому – не більше 0,8 м. На жаль, про це дуже часто забувають і встановлюють пандуси лише «для галочки», не дбаючи при цьому про зручність для людей, які ними користуватимуться.

Також хлопці інспектують вуличне покриття. Можливо, тротуари на багатьох вулицях, особливо в межах історичного центру, недостатньо широкі, що пояснюється архітектурними особливостями Чернівців, проте це не є основною проблемою, стверджують активісти. Набагато більше перешкод інвалідам створюють високі бордюри, на яких немає з’їздів. Такі місця також будуть відмічені на карті – а також ті вулиці, тротуари на яких потребують ремонту чи повної заміни.

Близько місяця тому Артем Жук розмістив в Інтернеті електронне звернення, в якому звернув увагу місцевої влади на відсутність доступного середовища для людей з особливими потребами. Петиція швидко набрала потрібні 250 підписів, проте її розгляд досі відкладається. І хоча на одному із щотижневих брифінгів міський голова Олексій Каспрук прокоментував, що робочу групу з цього приводу вже створено, активісти сумніваються в ефективності її роботи й тому не сидять, склавши руки. Наразі інтерактивна мапа охоплює лише центр міста, частину проспекту Незалежності та вул. Комарова, проте з часом вона відображатиме усе місто.

В Чернівцях мешкає півтори тисячі зареєстрованих людей з особливими потребами, і в першу чергу проект націлений на них. Проте розбита бруківка та високі бордюри заважають гуляти всім без винятку пішоходам, а незручні пандуси створюють додаткові перешкоди молодих мамам з візочками. Саме тому хлопці сподіваються, що їхній проект знайде підтримку місцевої влади і по завершенню допоможе комунальникам зробити Чернівці таки доступними для усіх.

Надія Руснак

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*