Будівельники забувають про людей з особливими потребами – активісти (ВІДЕО)

1 14 3 2541897401 2. особливими потребами

Група львів’ян більше року захищала площу перед школою від забудовника. Тепер тут – сквер, який назвали сквером Гідності, його зробили доступним для всіх, зокрема, і для людей з особливими потребами.

Ось тут, перед школою, мав бути чотириповерховий супермаркет. Торговельних центрів і базарів у цьому районі Сихівського масиву десятки. А місць відпочинку – обмаль. «Гідність це перемога», – каже львівська школярка Анна-Марія. Вона спостерігала за тим, як мешканці відстояли місце для скверу і не дозволили перед школою звести черговий супермаркет.

Люди знесли загородження, цілодобово чергували, а ще зібрали гроші для облаштування скверу і натиснули на міську владу, щоб чиновники допомогли. Разом з активістами групи «109» домоглися від міста дослухатись до людей з особливими потребами. Вперше у Львові поклали тактильну плитку, на її закупівлю і будівельні роботи міськрада надала 700 тисяч гривень.

Плитка з виступами попереджає незрячу людину про перешкоду: що слід зупинитись і пошукати перепону. А інша, у смужки, вказує шлях.

«Ми хотіли, щоб це було нормою, щоб будь-який простір у місті проектувався для всіх людей. Ми почали тут, плануємо далі перед школою дотримуватись принципу універсального дизайну, дизайну для всіх», – розповів Маркіян Максимюк, активіст групи «109».

Територія має бути зручна для всіх – активісти

По тактильній плитці легше везти дитячий візочок, також у цьому сквері немає бар’єрних перешкод. А це дозволяє Юрію Михальчуку, який від дитинства страждає на ДЦП, самостійно пересуватись у візку.

«Тяжко по наших дорогах, вони не пристосовані, високі бордюри, незручно. Людей прошу, або стараюсь об’їхати. Тільки що машина здавала назад, і мене зачепили бампером. Бо водій не дивиться, куди їде. У нас немає поваги один до одного. Тому у нас бардак», – каже Юрій Михальчук. Він тішиться з того, що віднедавна знову відновили автобусний маршрут, від його будинку до центру міста. Він знову зможе працювати, продаючи картки для мобільного зв’язку. Адже цей автобус пристосований для людей в інвалідних візках.

Тактильну плитку в Україні виготовляє лише один виробник. Вона вдвічі дорожча, ніж звичайна. Однак і стійка. В Україні практично забудовники не викладають цю спеціальну плитку для незрячих людей. Зараз у Вінниці її почали класти на зупинках громадського транспорту. У Львові активісти вимагатимуть зважати на потреби людей з певними фізичними вадами при проектуванні міського простору і облаштовувати територію, зручну для всіх львів’ян.

Галина Терещук

«Copyright © 2015 RFE/RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*