Харківська громадська організація інвалідів перевіряє суди на їх доступність (ВІДЕО)

1 14 2 thumb-article--1ba5 2. доступності, інвалідів

  1 14 2 thumb-article--1ba5 1Експерти громадської організації “Креавита” зробили висновки щодо доступності будівлі Київського райсуду міста Полтави для маломобільних людей. Висновки не голослівні, адже дослідження вони провели особисто, на власних інвалідних візках.

Ігор Каранін із власного досвіду знає з чим стикаються люди на інвалідних візках, адже прикутий до крісла вже майже 25 років. Каже, довготривале сидіння не тільки призводе до сильних болів, а й інколи до незворотніх наслідків погіршення здоров’я. Тож сам завжди намагається слідувати рекомендаціям лікарів.

Ігор Каранін експерт із доступності ХМГО інвалідів “Креавита”

После того как ты посидел 2-3 часа врачи рекомендуют должен принять горизонтальное положение, потому что кровоснабжение нарушается. Выпрямить ноги, ты должен дать спине отдохнуть, дать восстановиться кровоснабжению.

До суду в місто Полтаву Ігор направився в групі експертів Харківської громадської організації інвалідів, що вже 15 років займається захистом прав людей з обмеженими можливостями, з яких 10 – спеціалізується саме на контролі доступності у тому числі і судів. Вже обстежили райсуди Харкова та виписали свої рекомендації. Аудит провели і у Київському райсуді Полтави. Висновки, кажуть, видались невтішними. Немає місць для парковки людей з інвалідністю, високі бордюри, центральний вхід необладнаний пандусом, до того ж вузькі коридори, відсутні медпункт, кімнати для харчування і санвузол.

Олена Шингарьова віце-президент ХМГО інвалідів “Креавита”

Первое что нам бросилось в глаза это узкие проходы. Почему на наш взгляд это критичная ситуация, потому что человек на инвалидной коляске не сможет выехать в том случае, если нужна будет эвакуация. И безусловно самым критичным стало отсутствие в здание суда специализированного или универсального санузла. Ну вообще-то это может квалифицироваться как пытка. И отсутствие туалета даёт невозможность того, чтобы люди с инвалидностью использовали именно это здание суда.

Олена показує якою власне кажучи має бути кімната для гігієни. Перш за все доступною, великою і облаштованою спеціальними поручнями задля безпеки.

Ігор Каранін експерт із доступності ХМГО інвалідів “Креавита”

Инвалиду нужны дополнительные условия. Во-первых чтобы он попал в эту комнату, чтобы она была достаточно широкой, чтобы ты себя комфортно чувствовал. Потому что если ты заедешь в узкий проезд, будешь мучаться и это может закончиться травмой.

Свої рекомендації як зробити будівлю суду доступною для людей з обмеженими можливостями громадська організація доправила до суду. Впевнені, служителі Феміди візьмуть їх до уваги.

Олена Шингарьова віце-президент ХМГО інвалідів “Креавита”

Нашей задачей является чтобы суды становились доступными для максимального количества людей с физическими ограничениями.

До того що, за словами Олени, останнім часом люди з особливими потребами все частіше стали звертатися до суду, зокрема і ті, які повернулися із зони АТО інвалідами.

https://www.youtube.com/watch?v=PYW9lWOV5h4


“Харьковские Известия”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*