Чи справді Вінниця комфортне місто для людей з особливими потребами? (ВІДЕО)

1 21 2 278cdbbcaf7a5a318f34f931d5e599e9 1 2. обмеженими можливостями

Ми кожного дня пересуваємось містом до роботи, навчання, у інших справах, та чи задумуємось про те, скільки зусиль докладають люди з обмеженими можливостями, аби подолати такий, на перший погляд, простий шлях? Журналісти пройшлися вулицями Вінниці та подивились чи справді наше місто комфортне для усіх жителів, повідомляє ВЛАСНО.info.

У центрі міста входи до більшості держустанов облаштовані пандусами, з’їзди на переходи також є. Трохи далі по вулиці Соборній – Муніципальна аптека № 3, і тут перешкода – високий поріг з вузькими дверима – навряд чи людина на візочку потрапить туди.

На вулиці Київській можливість безперешкодно пересуватися на візочку перевіряємо з вінничанином Анатолієм. Тут же стикаємось з першою перешкодою – вхід в аптеку. Пандус начебто і є, та зроблений аби був.

Тротуар на Київській здебільшого облаштований, тому Анатолію тут не складно пересуватись. А от далі знову перешкода – на другий бік годі добратися через зебру – бордюри надвисокі.

І так знову і знову на інших «зебрах». Вирішили спуститись до пляжу, і туди – ніяк. Анатолій каже – по місту, в цілому, пересуватись досить зручно, пандуси є і в будівлях і на вулиці, та от високі бордюри-перешкода номер один.

  1 21 2 vinnychanyn-anatolii 2

– На 80% – 90% зручно, але є такі місця, де нереально з’їхати. Ось до річки хочеться добратись, а не можна. Пішохідний є – пандуса немає, і ви самі бачите, там де можна заїхати – машина може виїхати з боку і тебе, – розповідає Анатолій.

Дмитро, який багато часу проводить з людьми з особливими потребами підтверджує – є місця у Вінниці справді добре облаштовані для людей з обмеженими фізичними можливостями, та їх недостатньо, аби повноцінно пересуватися містом.

  1 21 2 dmytro-shvec 3

– Є у самому центрі проблематичні пандуси, де люди не тільки з інвалідністю, а й з дитячими колясками зіштовхуються з труднощами, коли переходять дорогу, де активний рух, – розповідає заступник голови Вінницької обласної організації ВОІ «Союз організацій інвалідів України» Дмитро Швець.

Громадський транспорт також став більш доступним, та також не вистачає, – додає Дмитро:

– Буває таке що транспорт з низькою сходинкою можна чекати біля години.

На проспекті Космонавтів оновлена алея закінчується з’їздом до пішохідного переходу, та далі для людей з обмеженими можливостями розпочинається уже звична для них смуга перешкод.

– Я не думаю, що дуже багато зусиль потрібно, щоб забрати два чи три бордюри для того щоб людина могла проїхати, – зазначає Дмитро Швець.

Дорогу до підприємства, де працюють люди з обмеженими можливостями зору, поки не зробили. Чиновники обіцяють, люди – чекають!

  1 21 2 vinnychanyn-borys-ivanovych 4

– Я користуюсь трамваєм. Добре, якщо пощастить якось обійти ту калюжу чисто випадково, а то йдемо по калюжам, – каже голова правління ВПО УТОС Борис Іванович.

Вхід в адмінбудівлю, в якій знаходяться більшість департаментів Вінницької облдержадміністрації людям з обмеженими можливостями також закритий.

Йдемо у міськраду, аби звернути увагу чиновників на проблеми, з якими зіштовхуються люди з обмеженими можливостями. Там кажуть – працюють над проблемою.

  1 21 2 volodymyr-nicenko 5

– У складі поточних і капітальних робіт при прокладанні тротуарів та доріг ми передбачаємо влаштування відповідних пандусів, а також при влаштуванні і капітального ремонту зупинок автотранспорту ми передбачаємо облаштування тактильної плитки для даної категорії мешканців, – каже виконуючий обов’язки директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради Володимир Ніценко.

Також журналісти «Народного контролю» вкотре нагадали про проблему дорогу до підприємства, де працюють люди з вадами зору. Нас запевнили – вже незабаром питання вирішать.

– На даний час проводиться проектні роботи з цього приводу та відповідні тендерні процедури – ми будемо робити цю дорогу та тротуар, – додав Володимир Ніценко.

«Народний контроль» обов’язково і надалі стежитиме, аби людям з обмеженими фізичними можливостями створили зручні умови для пересування у рідному місті.

Відеограф: Сергій Немирівський

Євгенія Гулько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*