Міські чиновники пересіли на інвалідні візки (ВІДЕО)

1 10 5 image 337 2. інвалідів

Міські чиновники пересіли на інвалідні візки. Щоправда, лише на декілька годин. У рамках акції, організованої Асамблеєю інвалідів України, люди з інвалідністю, зокрема з проблемами зору, слуху та опорно-рухового апарату, продемонстрували посадовцям, що Полтава майже не пристосована для пересування людей на візках. Учасники акції двома вулицями подолали шлях від Корпусного парку до Театральної площі.

В Корпусному парку збираються інваліди з різними вадами: проблемами зору, слуху, опорно-рухового апарату. Основне гасло, під яким проводять акцію, – «Не робіть для нас без нас». Хочуть показати міським чиновникам, наскільки важко рухатися на візку та ходити незрячим людям Полтавою.

/Ірина Твердохліб, регіональний представник Національної асамблеї інвалідів України
Якщо у депутатів не буде цього відчуття розуміння, що наше місто комфортним буде не в плані того, що де скупитися, як прожити, де відпочити, а й для людей різних категорій населення/

Запрошували всіх депутатів та членів виконкому, говорить Ірина Твердохліб. Та окрім представників двох партій ніхто до інвалідів не прийшов. Перед експериментом бажаючі проходять інструктаж та дослухаються до основних рекомендацій. Почали з Корпусного парку. Перша перешкода зустріла заступника голови обласної ради Анатолія Ханка під час спуску в підземний перехід. Виявилося, він взагалі не пристосований для інвалідів.

Не лише для візочників центральна підземка є недоступною. Незрячі люди теж мають обережно крокувати цими сходами.

Перехід підземки, зізнається депутат міськради Сергій Литвиненко, зайняв цілу вічність.

/Сергій Литвиненко, депутат Полтавської міської ради
Я думав, буде трішки легше. Я ж орієнтуюся на місцевості. Знаю, що та де, але, коли вдягнули пов’язку і відійшов три метри в сторону, можна лише здогадуватися, де ти є/

Провідником Сергія Литвиненка був повністю незрячий чоловік. Подібні перешкоди, скаржаться інваліди, у Полтаві вони долають щодня.

/Марина Бабець, голова обласного осередку Всеукраїнської ГО інвалідів з вадами зору «Генерація успішної дії»
Відсутність орієнтирів, відсутність тактильної плитки, оскільки в Полтаві її зовсім немає. В інших містах вона є. Також відсутність маячків на входах до важливих місць. До театру Гоголя теж немає маячка. Підходимо, а де ті двері…/

Недоступною для тимчасових інвалідів стала і міська рада. Центральний вхід не обладнаний пандусом. Треба їхати в інший кінець будівлі, щоб там натиснути кнопку виклику. Натиснули, але хвилин за 10 так ніхто і не вийшов. Як виявилося, непросто їздити і по тротуарній плитці.

/Роман Чабановський, голова Октябрської районної у місті Полтава ради
На колясках по ній важко їздити. Бо оці стики, через них коляска труситься. Руки втомлюються. Незрячим теж важко ходити. Можна перечепитися, можна впасти. Інваліди навіть говорять, що ця плитка заборонена в ООН/

Учасники акції написали відповідну Резолюцію, яку передадуть до міськвиконкому. Депутати в свою чергу теж пообіцяли посприяти у створенні комфортної інфраструктури для інвалідів.

Юлія Іващенко

Телеканал Місто

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*