Люди з обмеженими можливостями перевірили доступність харківських судів

1 23 3 c8181852714e167bb7b0c9265f7236da 2. доступності, обмеженими можливостями

  1 23 3 c8181852714e167bb7b0c9265f7236da 1

Як повідомила 19 травня на засіданні Комітету забезпечення доступності віце-президент міської громадської організації інвалідів «Креавіта» Олена Шингарьова, перевірку пройшли дев’ять районних судів і Апеляційний суд Харківської області.

За її словами, була вивчена доступність прилеглої території, паркування, внутрішній простір, зали засідань, санвузли. У підсумку жодна будівля судів не виявилося доступною повністю. Загальні проблеми – це відсутність спеціальних паркомісць, ліфтів, тактильної і звукової інформації, обладнаних санвузлів, а також вузькі вхідні двері, високі пороги. Крім того, є суди, в які ведуть так звані «двері-вертушки», проїхати через які на візку просто неможливо.

«Наша держава розвивається, підвищується ступінь свідомості людей з інвалідністю, у них виникає необхідність захисту своїх прав в суді, тому ця тема дуже важлива. Біля багатьох судів є пандуси, але це формально вирішує проблему, оскільки далі виникають проблеми всередині самої будівлі», – сказала Олена Шингарьова.

Також вона зазначила, що за підсумками перевірки в усі суди були направлені рекомендації для поліпшення доступності приміщень. Крім перерахованих вище, в них йшлося і про залучення працівників суду для надання допомоги людині з обмеженими можливостями під час його перебування в будівлі.

Відповіли на питання і обговорили ці проблеми з членами комітету й представники суду. За їх словами, всі суди знаходяться в пристосованих приміщеннях, вісім з них – в орендованих, тому вкладати кошти в капітальний ремонт приміщень можливості немає. У той же час людям з обмеженими можливостями пішли назустріч. Зокрема, цього року пандусний з’їзд або підйомник планують встановити при вході до суду Червонозаводського району. Також буде направлено звернення до профільних структур міської ради з проханням позначити паркомісця для інвалідів.

У свою чергу заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан зазначила, що необхідно провести зустріч представників Комітету доступності з усіма суддями Харкова. Віце-мер підкреслила, що проблема доступності судів – непроста, але її рішення потрібно розділити на два моменти: перший стосується того, що можна зробити з архітектурної і фінансової точок зору, а другий – людських дій, коли потрібно піти назустріч один одному. Наприклад, призначати засідання суду тільки в доступних для людей з обмеженими можливостями будівлях.

Світлана Горбунова-Рубан підкреслила, місто продовжить цю роботу і зробить все можливе, щоб міська інфраструктура була максимальна доступною.

Офіційний сайт Харківської міської ради, міського голови, виконавчого комітету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*