У ЗНУ обговорили європейський досвід створення універсального дизайну і безбар’єрного середовища

1 03 3 news-37729-ukr-DSC 9459 1 2. безбар’єрнoгo середoвища, инклюзивного, обмеженими можливостями, особливими потребами, універсального дизайну, інвалідністю, інвалідів

 1 03 3 news-37729-ukr-DSC 9459 127 травня в Запорізькому національному університеті відбулась науково-практична конференція «Універсальний дизайн (заклади освіти та культури, державні установи, інфраструктура): європейський досвід та практика». Цей захід був організований за підтримки Міністерства соціальної політики України, Фонду соціального захисту інвалідів, Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» (ГО ВГО ВППІ), Запорізької обласної організації ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» та ЗНУ.

Так, участь в цьому заході взяли голова Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» Володимир Петровський, доктор психологічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології освітньої діяльності ЗНУ, Заслужений працівник освіти України, голова Запорізької обласної організації ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» Євгеній Клопота, Заслужений працівник культури, керівник освітньо-культурологічного департаменту ГО ВГО ВППІ Світлана Петровська, представник Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Галина Шевченко, а також інші посадовці, науковці, представники громадських організацій і товариств для людей з обмеженими можливостями.

 1 03 3 DSC 9457 2За словами організаторів зустрічі, основна мета цього проекту – це ознайомлення із сучасними засобами реалізації безбар’єрного середовища для осіб з особливими потребами, принципами універсального дизайну, розумного пристосування та станом побудови безбар’єрного середовища в Європі та Україні, а також сприяння створенню суспільства рівних прав та рівних можливостей, донесення до органів державної влади, громадянського суспільства норм, стандартів і принципів цивілізованої життєдіяльності для всіх громадян.

 1 03 3 DSC 9465 3Також вони зазначають, що для розвинених країн Європи термін «універсальний дизайн» вже став звичним. Однак, незважаючи на ратифікацію Україною Конвенції про права інвалідів, все ж норми і принципи створення безбар’єрного середовища виконуються далеко не завжди. Це позбавляє осіб з особливими потребами можливості доступу до об’єктів освіти, культури, соціальної інфраструктури та самореалізації в життєдіяльності суспільства в цілому. Так, починаючи з 2011 року ВГО «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» здійснює моніторинг забезпечення безбар’єрного, у тому числі – інклюзивного середовища для доступу громадян з інвалідністю до різноманітних об’єктів життєдіяльності в країнах Європи. Паралельно цією організацією здійснюється моніторинг доступності і створення безбар’єрного середовища в Україні.

За словами голови Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів» Володимира Петровського, впровадження універсального дизайну в різних об’єктах інфраструктури та створення безбар’єрного середовища в Україні допоможе створити суспільство рівних прав та можливостей, де люди з обмеженими можливостями зможуть розвиватись, реалізовуватись, вести повноцінне життя та приносити користь державі та суспільству.

 1 03 3 DSC 9463 4Під час конференції організатори запросили до співпраці органи державної влади, освітні установи, громадські організації, ЗМІ задля втілення досвіду реалізації європейських стандартів універсального дизайну і безбар’єрного середовища в Запорізькій області.

Виступаючи з доповіддю «Адаптація та інтеграція в суспільство молоді з вадами зору» доктор психологічних наук, доцент кафедри педагогіки та психології освітньої діяльності ЗНУ, доктор психологічних наук, Заслужений працівник освіти України Євгеній Клопота зауважив, що створення інклюзивного середовища та універсального дизайну є дуже важливим для українського суспільства. Тому на сьогодні для нашої держави, яка прагне стати європейською країною, налагодження системи безбар’єрного та інклюзивного середовища для людей з особливими потребами та інвалідністю є особливо актуальним.

 1 03 3 DSC 9473 5Про стан справ та статистичні дослідження в галузі соціального захисту людей з обмеженими можливостями та інвалідністю розповіла представник Департаменту соціального захисту населення ЗОДА Галина Шевченко. Вона наголосила на важливості соціального захисту, працевлаштування, соціальної інтеграції, доступності освіти та різних джерел інформації для людей з обмеженими можливостями. Також вона детально розповіла про особливості роботи Запорізького обласного центру професійної реабілітації для людей з інвалідністю та інших комунальних установ, центрів соціального обслуговування, робота яких фінансується за рахунок коштів обласного бюджету і дає можливість людям з обмеженими можливостями проходити реабілітацію, отримати нову спеціальність та соціальні послуги.

Під час засідання учасникам були представлені унікальні європейські напрацювання в галузі облаштування інфраструктури міжнародних та міжміських комунікацій та міської інфраструктури, які можуть врівноважити права людей з особливими потребами. Так, керівник освітньо-культурологічного департаменту ГО ВГО ВППІ Світлана Петровська познайомила учасників конференції з новітніми моделями універсального дизайну та їх можливостями, облаштуванням об’єктів інфраструктури: транспорту, світлофорів, переходів, пандусів, готелів, закладів харчування, оздоровлення та реабілітації попереджувальними знаками, смугами, доріжками із змінним покриттям, маркуванням, кнопками зі шрифтом Брайля, спеціально обладнаними туалетними кімнатами, залами очікування та іншими допоміжними можливостями для інвалідів різних нозологій.

Крім того, під час заходу були досліджені проблеми інклюзивної освіти для дітей з онкологічними захворюваннями. Також учасники зустрічі поділились власним досвідом діяльності в сфері допомоги людям з обмеженими можливостями, обговорили проблеми, які постають перед ними та визначили перспективи майбутньої співпраці з органами влади та громадськими організаціями.

Обговорюючи ці проблемні питання, всі учасники висловлювали своє бачення вирішення цих проблем та пропонували різні концептуальні підходи до їх розв’язання.

Після завершення заходу відбулось обговорення результатів практичного дослідження стану безбар’єрного середовища в місті Запоріжжя та напрацювання резолюції конференції, яка буде направлена в органи влади.

Олена Переверзєва

Запорізький національний університет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*