На засіданні обласного комітету доступності обговорювали питання комфортного пересування містом людей з обмеженими можливостями

1 06 2 66280983 fce58896 1 2. доступності, обмеженими можливостями, особливими потребами, інвалідністю

 1 06 2 66280983 fce58896 1

Полтава. Відбулося засідання обласного комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Захід пройшов за участі представників обласної та міської влади, а також представників громадських організацій людей з особливими потребами, членів комітету доступності.

Очолив міський комітет забезпечення доступності заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Віталій Нікіпелов. Він зазначає: Полтава далека від ідеалу комфортного міста, доступного для усіх. Проте, міська влада намагається зробити усе для того, аби ситуація змінилась:

– На жаль, на сьогодні наше місто не є зручним з точки зору забезпечення доступності. Якщо ми прагнемо до європейських стандартів, то у нас немає іншого шляху, як зробити усе можливе, щоб люди з особливими потребами почувалися захищеними і їм було зручно. Добре, що на сьогодні громадські організації людей з обмеженими можливостями є настільки потужним інститутом громадянського суспільства. Вони кваліфіковано можуть підказати владі те, на що треба в першу чергу звернути увагу, як це робити та інше.

 1 06 2 66280983 06c45acb 2

На засіданні обговорювали реалізацію державної політики та вимог Конвенції ООН про права людей з інвалідністю в питаннях безпечного та комфортного пересування людей з обмеженими можливостями вулицями міста та доступу до архітектурних об’єктів соціальної значущості. Зокрема, обговорювали проблему доступності транспорту.

– Сьогодні немає можливості одномоментного оновлення транспорту, щоб він відповідав усім вимогам доступності, – зазначає заступник міського голови. – Але, звичайно, ми будемо враховувати усі вимоги при його оновленні. Крок за кроком буде усе вирішуватись.

Віталій Нікіпелов зазначив, що міська влада всіляко піклується про потреби людей з інвалідністю, зокрема, про дітей з особливими потребами. Так, 9 навчальних закладів облаштовані пандусами, управління освіти забезпечує перевезення дітей з порушеннями опорно-рухового апарату транспортом Міністерства соціальної реабілітації дітей-інвалідів до шкіл з інклюзивним навчанням. У 2016 році управлінням освіти запланована робота по благоустрою територій навчальних закладів, де буде проведена робота з облаштування похилих з’їздів у спеціально визначених місцях. Повністю доступний для дітей з інвалідністю Міський центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

 1 06 2 66280983 7de294ce 3

Також, міська влада намагається адаптувати до потреб людей з особливими потребами і вулично-дорожню мережу. Заступник міського голови зауважив, що у 2015 році при проведенні ремонтних робіт шляхової мережі, облаштовано похилих з’їздів загальною кількістю 75 штук. Під час проведення ремонтів у 2016 році облаштовані з’їзди по вулиці Івана Мазепи, Симона Петлюри, Колективній, Героїв Сталінграда, Стрітенській та інших.

Робота по забезпеченню доступності пересування вулицями міста та соціально значущих об’єктів людям з інвалідністю продовжується. Саме з метою почути тих, для кого проводяться роботи по забезпеченню доступності і відбуваються подібні заходи.

Наприкінці зустрічі представники обласної та міської влади мали змогу на собі відчути усі незручності пересування містом на інвалідному візку.

Полтавська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*