Здійснено моніторинг залізничного вокзалу «Київ-Пасажирський» щодо його доступності для людей з інвалідністю

1 11 5 map31 2. доступності, інвалідністю

 1 11 5 map31 1У рамках провадження Уповноваженого з прав людини, відкритого за зверненням особи з інвалідністю з м. Дніпропетровська, щодо незабезпечення доступності переходу з Центрального залізничного вокзалу Київ-Пасажирський до Південного вокзалу для людей, які пересуваються на інвалідному візку, проведено моніторинг залізничного вокзалу «Київ-Пасажирський».

До складу моніторингової групи входили представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства інфраструктури, виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Національної Асамблеї інвалідів України та ПАТ «Українська залізниця».

Як встановлено у ході моніторингу, впродовж останніх двох років ПАТ «Українська залізниця» вжито низку заходів, спрямованих на забезпечення доступності вокзалу станції «Київ-Пасажирський». Водночас, однією з основних проблем залишається відсутність фізичної можливості осіб з інвалідністю, які користуються інвалідними візками, потрапити на територію Південного вокзалу з Центрального вокзалу. Також відсутні підйомники для маломобільних груп населення з боку Південного вокзалу та станції метро «Вокзальна».

У ході моніторингу з’ясовано, що у плані заходів ПАТ «Українська залізниця» для забезпечення доступності осіб з інвалідністю передбачалося придбання та встановлення таких підйомників, проте у зв’язку з необхідністю виділення значних обсягів фінансування для проведення капітального будівництва вирішення вказаного питання відкладено на невизначений термін.

Не зважаючи на певні напрацювання в питаннях доступності для осіб з порушеннями зору, та віддаючи належне роботі служби супроводу Київського вокзалу, у ході моніторингу підтверджено необхідність створення умов доступності для незрячих осіб, які б дозволили їм самостійно користуватись послугами вокзалу.

У ході моніторингу, серед іншого, також встановлено, що запроваджена на вокзалі система оповіщення про необхідність надання допомоги та супроводу особі з інвалідністю (на підставі телеграм або завчасних повідомлень по телефону) не у повній мірі гарантує отримання цією особою своєчасної відповідної допомоги та залежить від багатьох факторів.

За результатами моніторингу напрацьовано низку пропозицій стосовно забезпечення доступності для людей з інвалідністю, які надіслані керівництву ПАТ «Українська залізниця» для розгляду та відповідного реагування.

Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*