Українські міста непристосовані для життя незрячих людей, – активіст (ВІДЕО)

1 29 7 image 674 2. вадами зору, незрячих

Вулиці українських міст залишаються непристосованими для людей з вадами зору, відтак становлять для них смертельну небезпеку. Оскільки держава не переймається проблемами незрячих, люди з особливими потребами змушені допомагати один одному самотужки.

Про це йдеться у сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» (щобудня о 21:00 на телеканалі ZIK).

Щоденний вихід у місто киянки Юлії Сачук без перебільшення є смертельною небезпекою. Перейти дорогу, вийти в магазин або ж проїхатися у громадському транспорті самостійно незрячій людині майже неможливо.

У більшості українських міст немає так званих тактильних плит, які допомагають людям з вадами зору краще орієнтуватися на перехрестях та переходах, а от аудіосвітлофори є хіба що у середмісті.

«У нас дуже мало транспорту зі звуковим супроводом, дуже мало тактильних плит, які повинні попереджати про небезпеку перед переходом проїжджої частини. І взагалі надається дуже мало інформації у доступних форматах, зокрема, у аудіоформаті та шрифтом Брайля», – розповідає громадська активістка Юлія Сачук.

Таких як Юлія в Україні близько 70 тисяч осіб. Натомість держава проблемами незрячих людей зараз майже не займається. Тож вони змушені самотужки об’єднуватися та допомагати один одному.

Незрячий Василь Закревський вже вчетверте став срібним призером Чемпіонату світу з паратріатлону. Ба більше! Чоловік заснував єдиний в Україні спортклуб для незрячих людей.

«Наш спортклуб розрахований на людей будь-якого віку. Якщо до параолімпійців приймають більш перспективних молодих людей, у яких є спортивне майбутнє, то до нас може прийти і займатися спортом кожен», – зазначив спортсмен Василь Закревський.

Звичайні спортзали для людей з вадами зору не завжди доступні.

«Вправи ми пропонуємо усім однакові: як звичайним людям, так і незрячим. Найбільше складнощів було на початку роботи, коли їм потрібно було пояснити, як саме правильно виконувати вправу, щоб не травмуватися. Якщо здорова людина може просто подивитися і повторити усе за тренером, то тут потрібно було дуже ретельно пояснити словами», – говорить фітнес-тренер Олександр Хадико.

Спорткомплекс є власною ініціативою Василя, жодної допомоги від держави клуб не отримує. Тому тут завжди раді допомозі волонтерів.

https://www.youtube.com/watch?v=hMVe-U88bow


«ЗІК»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*