Не всі об’єкти інфраструктури на територіях зі статусом доступних для інвалідів-візочників є доступними насправді

1 12 1 0809160201 1 2. доступності, маломобільних, інвалідів

 1 12 1 0809160201 1

Такий висновок можна зробити за підсумками засідання обласного комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури, що відбулося під керівництвом заступника голови Кіровоградської облдержадміністрації Олександра Мільта.

Він зазначив, що політика нашої держави щодо осіб з інвалідністю передбачає забезпечення їх права на максимальну участь в економічному та соціальному житті суспільства, їх права жити гідно і спрямована на розширення можливостей для необмеженого пересування та діяльності цієї категорії громадян. З метою реалізації цих завдань розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 21 червня поточного року № 253-р затверджено обласний план заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення на 2016-2020 роки “Безбар’єрна Кіровоградщина”. Цим же розпорядженням затверджено новий склад обласного комітету доступності.

З огляду на суспільну значимість питання, вкрай важливим є посилення контролю за виконанням планів заходів, затверджених на територіях області, та ролі районних і міських комітетів доступності в системі здійснення ними належного моніторингу і контролю за виконанням цих заходів.

Олександр Мільто нагадав, що на засіданні обласного комітету доступності 12 липня було вирішено запровадити практику заслуховування інформації про стан реалізації обласного плану заходів та діяльність міських і районних комітетів доступності. 8 вересня про роботу з даного питання в режимі онлайн звітували заступники голів Бобринецької, Вільшанської, Гайворонської райдержадміністрацій та начальник управління містобудування та архітектури Кропивницької міської ради Вадим Мездрін.

Інформація, озвучена заступником голови Бобринецької РДА Людмилою Сопільняк, викликала тривалу дискусію, оскільки мала, по суті, характер статистики і, як зауважив заступник голови облдержадміністрації, в ній якраз і не було того, що хотіли почути члени обласного комітету доступності – що зроблено в районі для безперешкодного доступу інвалідів (насамперед візочників) до об’єктів інфраструктури за останній період, які заходи вживаються нині і що у найближчих планах.

Нині на порядку денному, за словами Людмили Сопільняк, облаштування пандусами 13 об’єктів торгівлі та побутового обслуговування. Разом з тим, що це за об’єкти, за якими адресами вони знаходяться та в які терміни буде виконана робота, посадовець назвати не змогла.

А тому заступник голови облдержадміністрації доручив Бобринецькій РДА надати до управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури відповідні матеріали із зазначенням, де будуть встановлені пандуси, до якого часу та хто за це відповідальний. Дана інформація має бути обов’язково розміщена і на сайті районної державної адміністрації.

До речі, це стосується не лише бобринчан. Доручення оприлюднювати на сайтах інформацію про те, що вже зроблено і що планується зробити на територіях для покращення доступності до закладів торгівлі, сфери побуту охорони здоров’я та ін. не лише осіб з інвалідністю, а й маломобільних груп населення (до них відносяться люди похилого віку, з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, особи з дитячими візочками) отримали й інші райони.

На досить важливий аспект під час обговорення питання звернув увагу голова Кіровоградської обласної Асамблеї інвалідів Олександр Боршуляк, намагаючись з’ясувати у доповідачів, що вони вкладають у поняття доступність об’єкту. За його словами, пандус та кнопка виклику, про які посадовці звітують як про форми доступності, всього лише її окремі елементи. Державні будівельні норми передбачають, що доступність об’єкта обумовлюється кількома десятками пунктів відповідних вимог і лише, коли дана норма дотримана, об’єкт дійсно може вважатися доступним.

З огляду на це, начальник управління освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації Володимир Таборанський вніс пропозицію організувати найближчим часом в центрі підвищення кваліфікації державних службовців навчальний семінар, аби роз’яснити посадовцям всі тонкощі даного питання, надати їм необхідний обсяг знань, сформувавши, таким чином, у них правильне уявлення про доступність об’єктів в тому аспекті, як це визначено чинним законодавством.

Начальник управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури Вікторія Кулікова нагадала, що, з огляду на суттєві новації в обласному плані заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення, райони і міста теж мають суттєво скоригувати свої плани та подати їх в електронному варіанті до очолюваного нею управління. Відведений для цього час уже минув, а поставлене завдання виконали лише три території. Для виправлення ситуації іншим надано тижневий термін.

Наступне засідання обласного комітету доступності відбудеться у жовтні. Звітуватимуть про свою роботу території, до яких виникне найбільше питань.

 1 12 1 0809160202 2

 1 12 1 0809160203 3

 1 12 1 0809160204 4

Офіційний веб-сайт Кіровоградської обласної державної адмiнiстрацiї

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*