Пресреліз: У сумах провели комунікаційну зустріч “Інклюзивний захід на всі 100%: що потрібно врахувати при організації івентів. суми, доступність, зустріч, порада, інвалідність, hand, finger

30 червня 2020 року представники ГО «Бюро правничих комунікацій» провели комунікаційну зустріч “Інклюзивний захід на всі 100%: що потрібно врахувати при організації івентів”. На захід запросили представників громадських організацій – організаторів тренінгів, семінарів, конференцій, презентацій, фестивалів, воркшопів, майстеркласів, відкритих переглядів, концертів, аби обмінятись досвідом, порадами та лайфаками, які стосуються проведення заходів, доступних для широкого кола містян.

За словами менеджерки проєкту Марини Єжкун, головна ідея цієї зустрічі- дати практичні поради, якими б могли скористатись організатори публічних заходів, аби ті могли розширити можливості участі у них всіх городян, які бажають долучитись до цих подій .

“У рамках заходів, які відбуваються в Сумах, часто виробляються політики, приймаються ті чи інші рішення, створюються рекомендації для влади, спрямовані на вирішення тих чи інших соціальних питань. Тож, очевидно, що такі заходи мусять бути відкритими та доступними максимально для всіх містян, які б хотіли взяти участь у них. Самі організатори також не завжди враховують різні аспекти доступності, тож ми вирішили цим заходом нагадати про них”.

Під час комунікаційної зустрічі обговорили важливі моменти в організації доступності заходів для маломобільних категорій громадян: осіб з інвалідністю, батьків з дітьми, представників елекантного віку.

За словами голови ГО “Рука допомоги м. Суми” Олега Габа, обираючи локацію для проведення заходу, варто зважати на архітектурну та транспортну доступність – зокрема, наявності низькопідлогового транспорту на цьому маршруті для доїзду учасників, які користуються допоміжними засобами пересування. За його словами, майже всі локації в Сумах, де відбуваються заходи, є недоступними або напівдоступними для людей, що пересуваються на колісних кріслах. Виняток становить Сумський театр драми та музичної комедії ім. Щепкіна, який є повністю доступним для відвідувачів з порушеннями опорно-рухового апарату.

Координаторка ГО “Ініціативи Слобожанщини” Дарія Сасса розповіла, якими мають бути презентації, відео та роздаткові матеріали, щоб з ними могли ознайомитись у т.ч. учасники з порушеннями зору.

Організатори забезпечили переклад заходу жестовою мовою. У цьому допомогла фахівчиня кафедри спеціальної та інклюзивної освіти СумДПУ ім. А.С. Макаренка перекладачка жестової мови Ніна Островська. Про специфіку організації доступності заходів для учасників з порушеннями слуху розповіла голова ГО “Спеціально для тебе” Анастасія Макаренко.

Голова Сумської обласної організації УТОГ Сумської області Леся Ковтун повідомила, що їхня організація може надавати допомогу у перекладі жестовою мовою, та надала відповідні контакти. За її словами, у м. Суми є 5 перекладачів жестової мови, ще 5 працюють на території області – Ромни, Конотоп, Шостка, Охтирка, Лебедин. Перекладачі регулярно проходять переатестацію і фахово можуть надавати послуги перекладу. Також допомогу громадськості у перекладі заходів жестовою мовою можуть надавати люди, які не є професійними перекладачами, але знають добре жестову мову і можуть бути залучені до організації заходів у місті.

За словами організаторки дитячих подій Тетяни Кирилюк, інклюзивні заходи для дітей – це можливість кожній дитині відчути себе важливим учасником цього заходу. За словами експертки, в організації дитячих заходів пріоритетними є фізична доступність, що включає транспортну, архітектурну доступність, місце, де проводиться захід, має бути безпечними в усіх смислах. “Приміщення, де планується дитячий захід, варто вибирати на 1-му поверсі будівлі, враховувати ширину дверей та висоту порогів – вони мають бути доступними для пересування з дитячим кріслом чи візочком. Якщо захід проходить вище 1-го поверху, має бути можливість дістатися ліфтом. Організаторам потрібно прибрати будь-які речі, меблі, які можуть чинити небезпеку та бути бар’єрами”, – зазначила Тетяна Кирилюк.

При організації заходів для дітей також важливо враховувати висоту меблів, безпечність приміщення, а завдання майстер-класів мають бути варіативні, тобто передбачати кілька рівнів складності.

Успішним досвідом проведення заходів в Сумах з широким спектром доступності поділилась голова ГО “Місто активних громадян” Аліна Познанська.

Уроки толерантності є частиною проєкту «Залучення маломобільних груп населення до адвокації системних змін у сфері доступності в м. Суми», який реалізується в Сумах у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

За результатом цього заходу ГО “Бюро правничих комунікацій” планують узагальнити усі поради експертів та створити пам’ятку доступності для організаторів подій.