Успіхи на Паралімпіаді у Лондоні підштовхують зміни для інвалідів в Україні

Валерій СушкевичУкраїнські паралімпійці на іграх у Лондоні привабили увагу світу, досягнувши вражаючих результатів у багатьох видах спорту. Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що це зовсім не межа можливостей українських паралімпійців.

– Ми змогли сформувати такий дух національної паралімпійської команди, який налаштований на результат. Ми розуміємо, що це спорт і недоліки у нас є.

– Які недоліки Ви маєте на увазі?

– Не все ми зробили у стрільбі. Не все ми зробили у настільному тенісі. Досить проблемно ми виступили у стрільбі з лука. У плаванні, в легкій атлетиці, я вважаю, що ми ще не досягли тих результатів, на які були налаштовані.

– Кажуть, що паралімпійський спорт дорогий, бо дорого коштують спеціальні спортивні пристосування для людей з інвалідностями. Чи це проблема для українських паралімпійців?

– Так. Але я би не сказав, що паралімпійський спорт набагато дорожчий, ніж спорт для олімпійців. Є деякі деталі по устаткуванню. Але це не головне. А би сказав, якби рівень фінансування по багатьох моментах був такий, як в олімпійців, то з нами взагалі було б дуже, дуже важко змагатися. Чесно скажу.

– Проте Україна привабила увагу тим, які великі грошові нагороди, у порівнянні з іншими державами, обіцяні українським паралімпійцям. Наскільки гроші важливі для успіху змагань?

– Це дійсно суттєво. Але давайте подивимось на призові фонди олімпійців України. Вони більші. В деяких країнах вони ще більші. Тому це не вирішальний момент. Бо, якби це було так, то ми би побачили результати й у інших команд набагато вищі.

– Досягнення українських паралімпійців вражають. Чи погодилися би ви з тим, що паралімпіада покращує розуміння суспільства про те, які проблеми є в людей з інвалідностями?

– Я би хотів сказати, що за останні роки в Україні багато що помінялося з точки зору ставлення. І один з головних чинників, який спрацював на те, що державна політика змінювалася, я абсолютно переконаний, що це перемоги наших паралімпійців. Коли ми ведемо мову про перемогу паралімпійців у світі й у Європі, я завжди говорю, що ми повинні перемогти в Україні. Головна наша перемога полягає у зменшенні дискримінації, в покращенні відношення українського суспільства до громадян з інвалідністю.

Богдан Цюпин

«Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*