Українські тифлопедагоги допомагають незрячим жити у великих містах (ВІДЕО)

15 жовтня в усьому світі відзначають День білої тростини, його започаткували на підтримку людей із вадами зору. В сучасній Україні ця підтримка потрібна кожного дня, адже більшість будинків і вулиць не пристосована до потреб людей з обмеженими можливостями. Адаптуватися у місті незрячих вчать – тифлопедагоги. Про представників цієї унікальної професії у сюжеті Ольги Сас.

Ярослав Плюта не бачить із трьох років. До сьомого класу хлопець не виходив з дому самостійно. Тоді ж вирішив займатися з тифлопедагогом – спеціалістом з навчання незрячих. Уже за рік Ярослав самостійно орієнтувався у своєму дворі, а через три – вперше виїхав у центр міста.

Ярослав Плюта, учень:

– Я к этому шел, шел, шел. И с каждым годом был какой-то прогресс и до сих пор, наверное, расту. Любой маршрут в пределах даже Украины для меня по силе.

Мінімальний курс орієнтації триває два місяці. Ярослав займається уже сім років. І хоча для нього це щоденна праця – полишати заняття не планує.

Ярослав Плюта, учень:

– Тяжелые были моменты, особенно первый выход на более-менее серьезный маршрут на перекресток. Страшновато было, но интересно. И было в кайф понимать, что ты с каждым занятием прогрессируешь.

Для таких, як Ярослав, українські міста перетворюються на смугу перешкод. Без спеціальної підготовки незряча людина стає заручником власної квартири.

Євген Свєт, тифлопедагог, реабілітолог:

– У нас ежедневно, ежесекундно возникают трудности, которые мы успешно преодолеваем. Или неуспешно преодолеваем.

Однак фахівців, які навчають орієнтуватися в місті, в нашій країні – одиниці. Немає також і закладів, які б їх готували.

Євген Свєт, тифлопедагог, реабілітолог:

– По пальцам, может быть человек 5-7 по всей стране энтузиастов, которые этим в принципе занимаются. Причем занимаются, наверное, на любительском уровне. Моя специальность, она эксклюзивная для нашей страны. В той же самой Польше таких специалистов сотни, если не тысячи.

На пальцях Євген може перерахувати і своїх учнів, які навчились орієнтуватись самостійно. За шістнадцять років практики таких пригадує менше десятка. Решта покидають курс на півдорозі.

Ольга Сас-Тарасова, Сергій Єрьоменко, Новини, телеканал “Інтер”

Подробности-ТВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*