Як візочнику потрапити на футбол

1 22 163917  max news 1

Днями директору «Донбас Арени» Олександру Атаманенку було вручено приз за особливий внесок у поліпшення доступності футболу для вболівальників із обмеженими можливостями. Таким чином домашній стадіон «Шахтаря» було відзначено міжнародною організацією CAFE (Центр доступу до футболу в Європі) в межах проведення тижня «Футбол для всіх, доступ для всіх».

Від моменту відкриття «Донбас Арени» функціонує «Парафан-клуб», завдяки якому сотні вболівальників «Шахтаря» з обмеженими можливостями мають можливість бути присутніми на матчах «гірників». В одній категорії клубу – інваліди I групи, у другій – II і III груп.

Найбільшою організацією вболівальників з інвалідністю є парафан-клуб «Терикон». Ми зв’язалися з його керівником Андрієм Калугіним, щоб детальніше дізнатися про те, як функціонує їх об’єднання.

– Андрію, скільки людей на сьогодні входить до вашого колективу?

– Зараз наш клуб нараховує 268 членів. Я сам інвалід-візочник, і в своїй організації ми об’єднуємо людей із проблемами опорно-рухового апарату, які вболівають за «Шахтар». Протягом останніх трьох сезонів ми не пропустили жодного матчу. За нами закріплені два сектори, на яких можуть розташуватися 20 візочників та 20 супроводжуючих. В якості останніх виступають інваліди, які не користуються колясками. На жаль, не дуже багато людей знають про наше існування, а ми завжди раді новим соратникам. Двері в нас відкриті для всіх!

– Яким чином ви добираєтеся на футбол?

– У нас є домовленість із «Шахтарем». Клуб виділяє нам транспорт, маршрут якого за багато років уже чітко прокладений. Шлях автобуса починається від лікарні № 15, де перебувають на лікуванні інваліди-візочники, ми підбираємо людей в інтернаті на Бірюзовій, проїжджаємо різні райони Донецька. Транспорт вирушає за три години до матчу і встигає зібрати всіх бажаючих відвідати матч, у маршруті нас ніхто не обмежує, ми можемо охопити дуже велику площу.

– Чи є у вашій організації певна конкуренція? Як ви обираєте вболівальників на найбільш ажіотажні зустрічі, матчі єврокубків?

– У такому разі ми віддаємо перевагу згідно з таким принципом: хто відвідував більше матчів чемпіонату й Кубка, той має першорядне право на відвідування ігор Ліги чемпіонів, рейтингових поєдинків. У цьому плані наша система схожа на ту, яка працює в клубі для всіх фанатів. А інакше було б просто несправедливо: як я можу відмовити у відвідуванні матчу Ліги чемпіонів людині, яка їздить на всі матчі «Шахтаря» протягом сезону?!

– Протягом скількох років ви відвідуєте матчі «Шахтаря»? Скільки стадіонів змінили з командою за цей час?

– На матчах ми незмінно буваємо вже близько 20 років, напевно. Починали їздити на «Шахтар», потім був РСК «Олімпійський», а тепер «Донбас Арена».

– Можете порівняти ці стадіони за ступенем комфортності?

– На «Шахтарі» було не зовсім зручно: у той час не особливо замислювалися про інвалідів, якихось облаштованих спеціальних місць не було, а нас розміщували біля лавки запасних «гірників». Але іноді ми створювали якісь ненавмисні проблеми, представники міліції до нас підходили, пояснювали, що «не можна». На «Олімпійському» нам виділили найвищий сектор, зробили парапет, щоб візки туди заїжджали спокійно. Але все це було на найвищій точці стадіону, там було холодно, постійно задував вітер. На весняні ігри ми до останнього їздили з комплектами ковдр, в які вкутували ноги. Це я навіть не згадую ті єврокубкові матчі, які проходили взимку. Ну а «Донбас Арена» це щось незрівнянне! Ось, наприклад, ми заїхали на матч із «Боруссією» і відразу ж роздяглися. Тому що ролети ззаду закриваються, не дме, а зверху працює інфрачервоний обігрів – просто чудово. Крім того, за нами закріплена парковка аж біля входу на наші сектора – все це дуже зручно!

– Чи є у вашого клубу зараз улюбленці в нашій команді? За кого переживаєте особливо сильно?

– Звичайно! Узагалі свою вболівальницьку кар’єру я починав, коли став ходити саме на Віталія Старухіна. А зараз у складі «Шахтаря» нам дуже подобається Генріх Мхітарян, якого в спілкуванні між собою ми називаємо Гоша. Його не було на полі в кубковому матчі з «Карпатами», ми навіть засмутилися трохи. Але тут усе зрозуміло: чемпіонат ще триває, нам потрібно здобувати золото!

Прес-служба ФК «Шахтар»

ФК «Шахтар»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*