Українські незрячі домагаються успіхів у спорті та роботі

1 14 blind-person 0 2. паралімпійський чемпіон

На межі можливого. В Україні за офіційною статистикою серйозні вади зору мають 200 тисяч людей. Олена Мітясова розкаже про тих, хто попри недугу не опустили рук і досягли у житті чималих результатів, яких інколи не можуть досягти навіть зрячі.

Проїхати ось так з вітерцем – мрія чи не кожного незрячого. Володимир Турський її здійснив. Це перший в Україні велосипед для сліпих. Щоправда, за очі йому – його брат. Але це неважливо, каже чоловік: навіть сидячи позаду, ти однаково керуєш двоколісним.

Володимир Турський, незрячий заслужений юрист України:

– Держаться за руль, крутить педали – незбыточная мечта. Сравнить можно – как полет в космос для зрячего человека.

Зір Володимир Турський втрачав поступово. У дитинстві його збила машина. І відтоді він сліп поступово. Зараз він не бачить анічогісінько. Та не здався – почав вчитися жити у темряві. І сьогодні він – викладач, заслужений юрист України. Цілеспрямованості вчить і інших.

Володимир Турський, незрячий заслужений юрист України:

– На сегодняшний день больше двадцати лет Независимости, а мы не имеем законодательства по слепым, по собакам-поводырям, по реабилитации, и жизнь незрячих пущена на самотек. Государство только дает пособие, которое ниже прожиточного минимума, и его недостаточно для саморазвития и совершенствования.

Сашкові Косінову проблеми із зором дісталися у спадок. Він бачить лише розмиті силуети. Та це не завадило хлопцеві стати майстром спорту із дзюдо. Хоча лікарі і забороняли йому цим займатися.

Олександр Косінов, Паралімпійський чемпіон 2012 року:

– Врачи говорили, что нельзя заниматься, что это может привести к отслоению сетчатки и полной потере зрения, но хотелось, хотелось, я писал расписки у докторов, что я беру все на себя.

На Параолімпіаді торік Олександр здобув золото у ваговій категорії вісімдесят один кілограм.

Олександр Косінов, Паралімпійський чемпіон 2012 року:

– Цена золота – это, в принципе, слава, радость моих родных и близких.

Схожа доля і у дзюдоїста Дмитра Солов’я. Проблеми з зором не завадили дев’ятнадцятирічному спортсменові покласти на Лондонське татамі суперників із Мексики, Британії і Іраку.

Дмитро Соловей, Паралімпійський чемпіон 2012 року:

– Если поставить цель – оно все равно возвращается, в данный момент я не могу без дзюдо, все равно прихожу в зал и тренируюсь.

Володимир Турський своїми силами зводить під Києвом центр для незрячих. Щоб люди, які лише чують світ, могли там вчитися і пристосовуватися до життя.

Олена Мітясова, Андрій Кузнєцов, Ігор Антонюк, Новини, телеканал “Інтер”.

Подробности-ТВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*