Візочникам важко долати бар’єр

Інваліди-візочники повинні час від часу проходити обстеження медико-соціальної експертної комісії – саме у цій установі вирішують, продовжувати інвалідність чи ні, які спецзасоби виділяти, куди направити на реабілітацію. Однак вже впродовж кількох років існує одна велика проблема – установа знаходиться на другому поверсі будинку, вхід до якого починається з 20-ти сантиметрової сходинки. Зрозуміло, що візочникам надзвичайно важко долати цей бар’єр, а потім ще й підійматися крутими сходами на другий поверх. Яким чином можна посприяти вирішенню цієї ситуації, обговорювали сьогодні на круглому столі у Чернівцях.

Центр медико-соціальної експертної комісії складається з 8 комісій, три з них розташовані за адресою вулиця Руська, 7. Це ортопедо-травмотологічна, міжрайонна №1 і обласна. Якраз ті, які конче потрібні інвалідам-візочникам.

Надія Величко, журналіст: “Саме через ці двері повинні заходити інваліди-спинальники для того, щоб отримати індивідуальну програму реабілітації. Як бачите, вже з вулиці вхід для них не передбачений”.

Ще чотири роки тому “Чернівецький репортер” розповідав про труднощі, з якими стикалися інваліди, яким необхідно потрапити в МСЕК. Високі сходи всередині важко долати людині з милицями, як потрапляють на другий поверх спинальники – важко навіть уявити.

Роман Залевський, голова Чернівецького товариства інвалідів “Мрія”: “Таке враження, що вони забарикодувалися на другому поверсі від інвалідів і дуже зручно себе почувають. Говорити про переобладнання цього приміщення немає потреби. Треба просто найти приміщення, де би МСЕК приймало інвалідів, і все”.

На Круглому столі присутні представники 6 громадських організацій, чия діяльність пов’язана з інвалідами-візочниками, представники владних структур і медико-соціальної експертної комісії. Найголовніше питання, яке турбує майже усіх присутніх – недоступність соціальних об’єктів, які спинальник мусить постійно відвідувати.

Любов Свіріденко, голова міського товариства інвалідів-спинальників “Мрія”: “Не тільки це приміщення, я кажу про інші приміщення. Поліклініка на Боженка, туди неможливо піднятися. Чому я не можу це зробити? Повна дискримінація інвалідів”.

У минулому році фахівцями МСЕК було розроблено 16 000 індивідуальних програм реабілітації інвалідів, з них до кожного 7-го фахівці приїжджали додому. Однак така схема роботи не усім подобається, адже люди з обмеженими фізичними можливостями не бажають відчувати себе неповноцінними.

Валентина Добридіна, представник Національної Асамблеї інвалідів України в Чернівецькій області: “Є право на вибір, є право на незалежний спосіб життя, на пересування, є право на доступність. Я не хочу, щоб до мене приїжджали додому лікарі, щоб потім усі сусіди казали “Чому? Як?” Хотілося б більш толерантного ставлення до нас як до людей”.

Наталія Данко, інвалід ІІ категорії: “Дуже грубіянять інвалідам. Пан голова цієї комісії каже, що ми симулянти, не здоровається з людьми. Вони чекають під кабінетом, дуже важко добитися чогось від цієї служби. З кожним роком все гірше”.

Представниця МСЕК більшість претензій слухала мовчки. Вона запропонувала частіше використовувати можливість телефонних консультацій замість персонально їхати на Руську, 7, також повідомила, що організація робить усе можливе для того, щоб розвантажити основний офіс.

Інга Морська голова міжрайонної МСЕК: “В минулому році була створена ще одна комісія МСЕК, для осіб похилого віку, інвалідів війни, ветеранів війни на базі госпіталя інвалідів війни”.

Неможливість переїзду МСЕК у більш придатне для інвалідів-візочників місце Інга Морська пояснила великим обсягом архівних матеріалів, які зберігаються на другому поверсі Руської, 7. Їх, за словами чиновниці, важко буде розмістити в якомусь іншому приміщенні, до того ж нинішнє приміщення знаходиться в центрі міста на розі багатьох маршрутів громадського транспорту, а тому – зручне для доїзду пацієнтів.

Надія Величко. Телеканал “Чернівці”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*