Хто їздить на автомобілях для інвалідів?

Куди зникають путівки на оздоровлення пільговиків та чому соціальні служби забули про людей, які потребують особливої турботи?

На ці запитання відповідали керівники структурних підрозділів обласної виконавчої влади на розширеному засіданні колегії прокуратури під головуванням прокурора області Андрія Миронова.

На Полтавщині кожен третій громадянин належить до пільговиків. Із 467 тисяч людей цієї категорії 80 тисяч – інваліди. Усі вони потребують державної підтримки. Останнім часом до органів прокуратури надійшло чимало скарг на соціальні служби. Прокурорські перевірки дотримання вимог законодавства у сфері соціального захисту виявили низку порушень у діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Тож прокурор області Андрій Миронов недвозначно заявив, що незадоволений тим, як на Полтавщині виконуються соціальні ініціативи Президента України у сфері соціального захисту.
Чому в Оржицькому районі забутими й знедоленими залишаються люди, які піввіку віддали на працю для суспільства?

Чому інваліди в Полтавському і Глобинському районах залишаються без інвалідних візків? Напризволяще покинуті незрячі в Полтаві, Лубнах, Пирятині.

Соціальний автотранспорт для інвалідів, санаторно-курортне лікування, засоби реабілітації, доступність до об’єктів інфраструктури, охорона здоров’я, оплата праці – про все це повинна піклуватися держава.

Наприклад, Департамент праці і соціального захисту населення ОДА регулярно звітує про те, як оздоровлюють усіх пільговиків. Насправді ж, говорять у прокуратурі, у першому кварталі цього року путівками скористалися всього 3%.

Іще одна проблема – реабілітація інвалідів. Органи соціального захисту населення, говорить Дмитро Таран, перестали контролювати виконання державної програми з реабілітації інвалідів. Люди місяцями і навіть роками у черзі за ортопедичними засобами реабілітації. І таких випадків на пальцях не перелічити.

Загальмовує і система забезпечення інвалідів автомобілями. Черга, зазначають у прокуратурі, зупинилася.

Щодо забезпечення належних умов праці для людей із особливими потребами, то чимало порушень органи прокуратури виявили, зокрема, в Українському товаристві сліпих у Полтаві. Підприємство, яке ще 5 років тому забезпечувало Україну розетками, різними електроприладами, нині майже припинило роботу. Люди працюють по 3-4 години, тож і заробляють трохи більше ніж 200 грн на місяць. А все через те, що на підприємстві немає спеціальних верстатів, узимку у цехах холодно. Куди подівся мільйон грн, який виділяли на закупівлю нового обладнання, прокурори запитали у директора Полтавського обласного відділення фонду соціального захисту інвалідів.

В окремих випадках органи прокуратури виявили грубі порушення в роботі соціальних служб. Так, в Оржицькому районі ще з радянських часів працює будинок для престарілих. Там у жахливих умовах мешкають сім осіб. Трьом із них уже понад 90 років. Із 16.00 і до ранку їх залишають напризволяще. При цьому щомісяця згідно із законом з їхніх пенсій вираховують понад 600 грн. Загалом за результатами прокурорських перевірок розпочато п’ять кримінальних проваджень. В органи виконавчої влади та державного самоврядування внесено 98 подань, заявлено 9 позовів на загальну суму понад 43 тисячі грн.

selo.pl.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*