Ремонт оселі за кошти держави: міф чи реальність

Хотів дізнатися: хто має право на безплатний ремонт квартири? Яка процедура та які документи потрібні для того, щоб отримати таке право? Микола Забродський. Житомир.

Відповідає юрист Антон Галь:

Перелік осіб, які мають право на ремонт власного житлового будинку або квартири коштами державного бюджету, визначений Постановою Кабінету Міністрів України (КМУ) № 565 від 20.05.2009 року.

Так, на безоплатний ремонт житлових будинків можуть претендувати:

по-перше, особи, на яких поширюється чинність Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”;

по-друге, дружини або чоловіки померлих жертв нацистських переслідувань.

Розраховувати на ремонт коштом держави житлового будинку чи квартири можуть:

інваліди війни та прирівняні до них особи;

особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (в тому числі і трудові);

колішні малолітні в’язні гетто та інших примусових місць тримання, визнані інвалідами.

Безплатний капітальний ремонт проводиться не частіше ніж раз на 10 років.

Слід пам’ятати, що безплатному капітальному ремонту підлягають лише ті будинки і квартири, які перебувають у приватній власності пільговика: він повинен бути там зареєстрованим та постійно мешкати.

Якщо ви належите до якоїсь із вказаних категорій, звертайтеся до органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування за місцем свого постійного проживання з заявою. Її форма міститься в додатку до Постанови КМУ № 565 від 20.05.2009 року. Щоб домогтися безплатного ремонту, потрібен документ, який надає право на пільгу, та документ, що посвідчує право власності на будинок чи квартиру.

Для вирішення питання щодо проведення ремонту буде створено спеціальну комісію. Вона проведе обстеження вашої оселі, складе дефектний акт, кошторис та у місячний строк після подання заяви прийме рішення про згоду або відмову в проведенні безплатного ремонту.

Врахуйте, що ремонт оплачується не у всьому помешканні, а з розрахунку 21 кв. метр на пільговика.

golosukraine.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*