Трамвай «Електрон»

В трамвайному депо перед виїздом в пробний рейс

У 2008р. до НАІУ надійшов для консультації проект ДСТУ «Вагони трамвайні, пристосовані для перевезення інвалідів в кріслах колісних». Від НАІУ тоді були внесені зауваження та доповнення. Практично пройшло 5 років, коли наміри втілилися в життя. У вересні 2012р. у Сьогодні цей трамвай відповідає також вимогам Правил СЕК ООН 107 в частині забезпечення перевезення осіб з обмеженою здатністю пересування.

Таким чином виконано також вимоги Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю.

Перший сучасний український трамвай з низьким рівнем підлоги. Виготовлений у Львові на ТОВ «Електронтранс». Трамвайний вагон складається з п’яти окремих секцій, що з’єднані між собою. Зони зчленування мають зовнішні і внутрішні гофровані чохли (т.зв. «гармошки»).

26.07.2013р. Державною приймальною комісією було прийнято в експлуатацію трамвая T5L64 «Електрон» виробництва ТОВ «СП Електронтранс» з низькою підлогою. До складу приймальної комісії було залучено представника НАІУ, координатора програми «Безар’єрна Україна» Ярослав Грибальського.

Замовником цього трамвая є Львівська міська рада. (До кінця року загалом має бути 5 таких трамваїв). Трамвай курсуватиме на маршрутах м.Львова, передбачається, що на № 2 вул.Коновальця-вул.Пасічна.

Висота підлоги трамваю у відношенні до вершини (головки) колії 350 мм. Довжина трамваю, що складається із 5-ти секцій 30200 мм.

Участь експерта Я.Грибальського в роботі державної комісії під час пробного виїзду

Користь від такого трамваю для осіб з інвалідністю та мало мобільних груп населення є при умові, що рівень підлоги трамваю співпадає з рівнем посадкової площадки трамвайної зупинки – платформи. А інтервал (зазор) між платформою і вагоном є 3-5 см. В інших випадках, для невеликої різниці (до 15 см) як по висоті так і по інтервалу, може застосовуватися відкидна рампа, що є на одній із площадок вагону. Ця площадка розрахована на крісло колісне або на дитячий візок.

В салоні секції № 3 навпроти дверей передбачена зона для розміщення одного крісла колісного, що розміщується проти руху трамваю, з упором фіксації до панелі. Передбачено також фіксація крісла колісного до підлоги. З боку проходу для крісла колісного на вертикальному поручні встановлений відкидний поручень, що обмежує поперечне переміщення і служить для людини, що сидить в кріслі колісному також і як підлокітник. Поручень фіксується в двох положеннях – вертикальному і горизонтальному

В трамвайному депо перед виїздом в пробний рейс

В трамвайному депо перед виїздом в пробний рейс

В трамвайному депо перед виїздом в пробний рейс

Участь експерта Я.Грибальського в роботі державної комісії під час пробного виїзду

Участь експерта Я.Грибальського в роботі державної комісії під час пробного виїзду

Участь експерта координатора програми НАІУ «Безбар’єрна Україна» Я.Грибальського в роботі державної комісії під час пробного виїзду

Я. Грибальський з одним із конструкторів і виробником Володимиро Будзаном

Дискусії з одним із конструкторів і виробником Володимиро Будзаном

В салоні секції № 3 навпроти дверей передбачена зона для розміщення одного крісла колісного, що розміщується проти руху трамваю, з упором фіксації до панелі. Передбачено також фіксація крісла колісного до підлоги. З боку проходу для крісла колісного на вертикальному поручні встановлений відкидний поручень, що обмежує поперечне переміщення і служить для людини, що сидить в кріслі колісному також і як підлокітник. Поручень фіксується в двох положеннях – вертикальному і горизонтальному. В цій же секції для заїзду крісла колісного в прийомі дверей встановлено відкидний трап (рампу).

Участь експерта Я.Грибальського в роботі державної комісії під час пробного виїздуТрамвай висотою 35 см від рівня землі головки рейки. Якщо трамвайна зупинка виконана відповідно до ДБН висотою в 20 см і з невеликим інтервалом між вагоном трамваєм і самою зупинкою, то цю різницю не важко подолати самотужки

Участь експерта Я.Грибальського в роботі державної комісії під час пробного виїздуХоча конструктивно для цього передбачено відкидна рампа.

Підлога вагона виконана на одному рівні по всій довжині трамваю, що складається з 5-ти секцій. Підніжки усіх дверей виконані з підігрівом.

Участь експерта Я.Грибальського в роботі державної комісії під час пробного виїздуЯкщо ж трамвайна зупинка знаходиться посередині проїжджої частини, то звичайно цю висоту зручніше подолати при відкидній рампі. І це людині в кріслі колісному можна подолати самотужки. І навіть, якщо ця рампа не відкинута, то за допомогою сторонньої особи це також можна подолати подібно, як віз очники з досвідом звикли долати бордюри на вулицях наших міст.

В салоні встановлені кондиціонери, які можуть як підігрівати, так і охолоджувати повітря. Також для природної вентиляції у вікнах існують кватирки. Окрім цього, для опалення салону встановлені електричні калорифери.

В салоні трамваю, уздовж лівого і правого бортів, встановлені одинарні та подвійні пасажирські сидіння.

Поїзд оснащений переднім і трьома бічними маршрутними покажчиками електронного типу з підсвічуванням. В салоні встановлені чотири електронних інформаційних табло типу «біжучий рядок». Маршрутні покажчики та електронне табло керуються з відділення водія, а також за участі GPS навігатора. Візуальна та звукова інформація інформує про маршрут. Звукова інформація із салону вагону на зупинках також дублюється через на зовнішній динамік. Освітлення пасажирського салону та відділення водія виконано світильниками зі світлодіодними лампами.


Ярослав Грибальський

netbaryerov.org.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*