“Cпецкоманду” з Ужгорода навчатимуть працювати з людьми з особливими потребами

“Cпецкоманду” з Ужгорода навчатимуть працювати з людьми з особливими потребами

Відбудеться, зокрема, спеціальний тренувальний табір, де вчитимуть, як ефективно використати унікальну можливість безкорисливо допомагати людям…

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему «Волонтерство – шлях до самореалізації».

Проект з однойменною назвою стартував в Ужгороді. Відтак, кожен закарпатець зможе спробувати себе у якості волонтера, застосувати всі вміння на практиці, отримати новий досвід та навіть поміняти світогляд.

Василина Марко, директор центру «Вибір» розповіла: «Тема волонтерства актуальна у всі часи. Специфіка роботи нашого центру – робота з молодими людьми з інвалідністю. Як правило, важко найти фінансування для оплати праці тих, хто працює з людьми з обмеженими можливостями. Тому ми вирішили розказати більше про можливість спробувати себе у ролі волонтера. Волонтерами можуть стати і чиновники, і студенти, і просто молоді люди, які переймаються тим, як допомогти людям, котрі слабші.

У нас заплановані тренінги для майбутніх волонтерів, ряд інших заходів, а у грудні підведемо підсумки та озвучимо історії успіху. Сподіваємося, багато молоді зацікавиться. Ми хочемо сказати, що не тільки люди з інвалідністю можуть допомагати один одному, чи їхні батьки, а й усі бажаючі. Це можуть бути навіть діти чи люди старшого віку. Волонтери отримають не тільки досвід, а й чисто людське задоволення від того, що принесли користь ближньому».

Христина Балог, керівник волонтерського проекту зауважила, що волонтерство – шлях до самореалізації. Мета проекту, який триває в Ужгороді – створення спеціальної команди. «Наші тренери навчатимуть їх методам роботи з інвалідами. Відбудеться, зокрема, тренувальний табір. Волонтерство – унікальна можливість, яка дається людям. Завдяки ній можна відкрити нові свої можливості, знайти нових друзів, відкрити себе у нових напрямках», – каже Х. Балог.

Чи легко бути волонтером, чи спонукає держава до благодійної участі у важливих заходах, як ефективно використати унікальну можливість безкорисливо допомагати людям – про це детальніше розповіла Антоніна Чепа, заступник голови Закарпатського обласного товариства інвалідів ВОІ СОІУ. «Пенсія для інвалідів нижча, ніж прожитковий мінімум, навчання також недоступне, адже інвалід не може поселитися у гуртожитку чи навіть доїхати до навчального закладу, існує й ряд інших проблем. Прийнято ряд законів, які суперечать інтересам інвалідів. Так от, саме волонтери повинні у повсякденній роботі виявляти ці недоліки і повідомляти, для початку, у центр «Вибір». А також, як кінцева мета, домагатися того, щоб закони в Україні приймали тільки з узгодження із громадськими організаціями, у тому числі інвалідними», – розповіла А. Чепа.
Юрій Фущич, начальник Закарпатського обласного центру зайнятості наголосив, що тільки зайнята людина, у тому числі волонтерською працею, може бути успішною і щасливою. «За півроку до нас звернулися понад 524 людини з обмеженими можливостями. Закон, що важливо, з 1 січня, урівняв усіх людей у правах на роботу. Це дуже добре, адже відтепер для людей з обмеженими можливостями доступні усі послуги центру зайнятості. 99 людей з інвалідністю за ці півроку вже знайшли роботу (торік – 80)», – повідомив Ю. Фущич.
Присутні на засіданні волонтери підтвердили, що ця благородна справа – справді шлях до самореалізації. «Через волонтерство я знайшла своє покликання. Відчула, що соціальна робота – це моє. Навіть взяла участь у всеукраїнському конкурсі та отримала 2 місце у номінації «Соціальний захист населення». Не все визначається матеріальними речами. Допомагаючи іншому, ти допомагаєш сам собі», – розповіла Василина Попович.
Василина Марко закликала усіх, хто хоче спробувати себе у якості волонтера звертатися до центру «Вибір».

Проект підтримано Фондом сприяння демократії Посольства США в Україні.

РІО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*