Досудове каліцтво: історії «хвороб» політиків і мажорів

do sudu

Як відомо, всі на світі хвороби – від стресу. Однак поняття стресу для кожного індивідуальне: когось і ядерною бомбою не залякаєш, а хтось при вигляді звичайної миші ладен зомліти

У наших можновладців свої критерії: взяти з абітурієнта хабара, заїхати комусь по обличчю, задавити автівкою – це ще не стрес. Так, маленька житейська неприємність. І тільки коли ці невинні діяння чомусь призводять до судового переслідування – от тоді починається стрес!

І доти здоровий, як дуб, індивід на очах перетворюється на жалюгідного каліку, якого терзають усі відомі та невідомі медицині болячки. Такого не те що судити – дивитися на нього шкода. А якщо пацієнт обдарований, то хвороба перетворюється на захоплююче шоу: із сиквелами, приквелами та несподіваними сюжетними ходами.

Не будемо зараз згадувати майстер-клас «Хребтова грижа, або Хочу до Німеччини». Цього рівня простим смертним усе одно не досягти. Але звичайні члени ордена Зненацька Хворих іноді показують досить яскраві результати.

Так, ректор Податкового університету Петро Мельник, як відомо, спійманий на взятті хабара від батьків абітурієнта, на судовому засіданні 1 серпня розстебнув ширінку та продемонстрував усім охочим забинтований пах. Як повідомляє «Українська правда», метою цього акту ексгібіціонізму було показати, що у Мельника, як він і стверджував, дійсно погано… з серцем. («У вас болить голова, а чому пов’язка на нозі?» – «Сповзла»). Цей показ мав довести, що пацієнту зробили коронарографію – введення контрастної речовини для визначення закупорки судин. Уводиться ця речовина через стегнову артерію, тому й довелося оголюватися.

Вочевидь, судді були розчулені побаченим, оскільки замість СІЗО Мельник відправився під домашній арешт. Найстрашніше, що йому загрожуватиме у найближчий час, – це електронний браслет (щоб тяжкохворий нікуди не втік).

Як бачите, не було б щастя, та нещастя допомогло. Ми в жодному разі не хочемо заперечувати важкий стан обвинуваченого та визначати його хворобу як те, що у воєнкоматах зазвичай зветься «гострий шлангіт». Кожен може захворіти у будь-який момент, і тут немає нічого такого. Але не будемо заперечувати також те, що саме під час судового процесу гостра, тяжка та небезпечна хвороба може принести хворому найбільший дивіденд.

Доказів тому в коротенькій історії України – хоч греблю гати. І найяскравіші з них ми вам зараз нагадаємо.

Історії хвороб: депутати, міністри, мажори

– Я спочатку теж хотів удати божевільного, що з’їхав з глузду на релігійному ґрунті, і збирався проповідувати про непогрішність папи римського, але кінець кінцем за п’ятнадцять крон роздобув у одного перукаря з Малої Страни рак шлунка.

– А я знаю одного сажотруса із Бржевнова, – додав інший хворий, – той вам за десять крон викличе хіба ж таку гарячку, з вікна вистрибнете.

– Це дурниці! – сказав другий. – У Вршовіцях є одна повитуха, то вона за двадцять крон так вправно викрутить вам ногу, що лишитеся калікою аж до смерті.

«Пригоди бравого вояка Швейка» Я. Гашека

Микола Рудьковський, екс-міністр транспорту і зв’язку, інвалід-танцюрист

Діагноз: раптове захворювання хребта.

Причина хвороби: судові переслідування у 2007–2008 роках у зв’язку зі службовими злочинами, у тому числі, з розтратою 400 000 гривень на переліт чартерним рейсом Київ–Париж–Київ у супроводі «Міс України-2001» Олександри Ніколаєнко.

Після рішення Печерського суду про арешт негайно опинився в інвалідному візку. На ньому ж відвідував судові засідання – крім тих, які скасовувалися «з причини хвороби підсудного». За словами адвоката, переніс операцію на хребті. Безперечний переможець у номінації «Чудотворне одужання»: у 2009 році (тобто через рік після операції) був визнаний найкращим танцюристом на Віденському балі, що проходив у Національній опері України. В якості призу (іронія долі!) отримав золоту картку лояльності від компанії «АероСвіт».

26 травня 2010 року справа проти Рудьковського була закрита «за відсутністю складу злочину». На даний момент пацієнт повністю повернувся до активного життя і працює членом фракції Партії регіонів у парламенті.

Йосип Файнгольд, депутат-мільйонер, жертва інсульту

Діагноз: передінсультний стан.

Причина хвороби: звинувачення у шахрайстві та перевищенні службових повноважень. Кримінальна справа відкрита у травні 2011 року.

Екс-депутат Сімферопольської міської ради. Перебіг хвороби аналогічний до випадку Рудьковського: гострий початок, що співпав із початком кримінального переслідування, відвідини суду на ношах. Скандальна «родзинка»: у липні 2011 року прокуратура Криму притягла до дисциплінарної відповідальності сімох сімферопольських лікарів за «перебільшення тяжкості фактичного стану хворого».

У лютому 2013 року справа була закрита: у справи про перевищення повноважень вийшов термін давності, а по всіх інших звинуваченнях пацієнт був виправданий.

Цікаво, що хворобливість родині Файнгольдів притаманна генетично. Син Йосипа Файнгольда Віталій, який у вересні 2008 року на смерть збив на своєму «Бентлі» мотоциклістку Ганну Мішуткіну, під час процесу просив прийняти до уваги, що він хворий на гепатит С, – і в результаті отримав три роки з відстрочкою.

Роман Ландік, регіонал, син регіонала, «побивець» фотомоделей

Діагноз: «дірки у зубах».

Причина хвороби: кримінальне звинувачення у нанесенні тяжких тілесних пошкоджень 20-річній моделі Марії Коршуновій у липні 2011 року в луганському ресторані «Баккара».

Під час процесу депутат Луганської облради Роман Ландік, син народного депутата Верховної Ради Володимира Ландіка, заявив, що потерпіла хотіла його вбити, а він став заложником політичних репресій. Також, як повідомляє «Українська правда», стверджував, що у СІЗО його хочуть отруїти, а замовником отруєння є голова фракції ПР Олександр Єфремов. «Якщо б вона мене вбила, їй би нагороду дали… Їй би Єфремов дав нагороду. Він взагалі маніяк», – сказав Ландік-молодший (відзначимо, що з Партії регіонів пацієнт був виключений уже через тиждень після скандалу в ресторані).

Протягом процесу Ландік традиційно лягав до лікарні – по черзі з двома своїми адвокатами, які теж виявилися зі слабким здоров’ям. Унаслідок цього засідання суду неодноразово переносилися. Як повідомляє «Кореспондент», сам Ландік, коментуючи стан свого здоров’я, сказав, що має проблеми: «дірки у зубах і т. д.». До цих зубів він ще не раз повертався у своїх промовах:

«У мене 8 дірок у зубах! Коли я буду їх лікувати? Коли я побачу свою дитину? Я вимагаю для себе розстрілу, не можу більше це терпіти!» («Луганск. Комментарии», 13.12.2011).

У січні 2012 року суд дав Роману Ландіку 3 роки умовно. Ландік подав касаційну скаргу, яка буде розглядатися у Вищому спецсуді 26 вересня цього року.

Калиновський, Роскін, Рудь і Кравець, мажори-автомобілісти

Діагноз: зламана ключиця (Калиновський), ювенальний ревматоїдний артрит (Роскін), запалення дванадцятипалої кишки (Рудь), булімія (Кравець).

Причина хвороби: кримінальне переслідування за наїзд зі смертельними наслідками.

Перебіг хвороби:

Сергій Калиновський, пасинок Фірташа

У травні 2007 року протаранив своїм BMW припарковані «Жигулі», внаслідок чого загинув власник «Жигулів» і подруга Калиновського. Після інциденту намагався вилетіти в Ізраїль на літаку, начебто замовленому для перевезення хворої дитини. Через три місяці після аварії втік через вікно з лікарні, де був госпіталізований нібито у тяжкому стані, та був об’явлений у міжнародний розшук. Незважаючи на це, за даними «Комсомольської правди в Україні», вже кілька років спокійно живе у Москві, де одружився та завів дитину.

Павло Роскін, мешканець Німеччини, який приїхав навідати рідний Дніпропетровськ

У липні 2011 року на батьковому «Мерседесі С180» врізався у машину швидкої допомоги. В результаті аварії загинула лікар Ірина Осятник. Під час розглядання справи заявив, що хворіє на ювенальний ревматоїдний артрит, і отримав амністію. Після звільнення, не відкладаючи справу в довгий ящик, подав до суду на матір загиблої – за те, що вона розголосила його діагноз ЗМІ.

У 2012 році Апеляційний суд визнав амністію Роскіна незаконною та повернув справу до судочинства.

Дмитро Рудь, син екс-прокурора Жовтневого району Дніпропетровська

У 2010 році на пішохідному переході збив на смерть своїм джипом трьох жінок. Під час судового процесу зненацька обзавівся «проблемами з дванадцятипалою кишкою». Однак кишка, як це не дивно, не допомогла: після низки судів пацієнт отримав строк у 7 років.

Дмитро Кравець, син депутата Одеської облради

У 2009 році, ганяючи на «Мерседесі» зі швидкістю 112 км/год, збив двох людей. 28-річний чоловік загинув, 27-річна жінка залишилася інвалідом. Моментально вирішив довести, що він теж інвалід, і за допомогою сучасної медицини знайшов у себе виразку шлунка та булімію (патологічний потяг до обжерства). Був амністований, оскільки суд визнав наїзд «ненавмисним». На останньому засіданні вибачився перед родинами своїх жертв і попросив… повернути йому автомобіль. Щоб показати свою суворість і безсторонність, у цьому проханні суд йому відмовив, і Кравець вийшов на волю без автівки.

www.pic.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*