Фонд соціального страхування відзначає 13-річчя

1 28 383839407 2. потерпілих на виробництві, соціального страхування

1 28 383839407 1Фонд забезпечує страховий захист 13 млн українців.

У серпні цього року Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань відзначає своє 13-річчя.

За цей час створена ефективна система соціального захисту українських громадян, які з причин виробничого характеру втратили здоров’я або годувальника сім’ї, заявив директор виконавчої дирекції Фонду Валерій Акопян.

За його словами, щорічно в Україні відбувається 140-150 техногенних аварій. Як показав попередній досвід, самостійно забезпечувати відновлення здоров’я потерпілих на виробництві працівників, а також виплачувати їм та сім’ям загиблих грошові компенсації, фінансово може далеко не кожне підприємство.

“13 років тому ці обов’язки взяв на себе Фонд. Ми є державним фінансовим страховим закладом, який забезпечує страховий захист всіх громадян України, які перебувають в офіційних трудових відносинах з роботодавцем. Сьогодні це більше 13 мільйонів людей. Крім того, на обліку в робочих органах Фонду перебуває майже 307 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей”, – зазначив Валерій Акопян.

Він підкреслив, що основним завданням Фонду є своєчасне відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я або в разі його смерті надання членам його сім’ї фінансову допомогу у вигляді страхових виплат. Кошти на соціальний захист працюючої людини акумулюються у Фонді за рахунок певної частини єдиного соціального внеску, який, згідно із законодавством України, оплачує кожен роботодавець, який використовує найману працю.

“У структурі витрат Фонду близько 92 % коштів спрямовується на страхові виплати та медико-соціальні послуги потерпілим на виробництві. У цьому році на страхові виплати щомісяця з бюджету Фонду виділяється близько 520 млн. гривень”, – повідомив керівник Фонду.

Крім того, за його словами, минулого року Фонд провів три етапу осучаснення страхових виплат потерпілим на виробництві, в результаті чого середній розмір щомісячної страхової виплати по Україні збільшився на 54,6% у порівнянні з початком 2012 року. У березні цього року проведений такий перерахунок щомісячних страхових виплат потерпілим та членам їх сімей на коефіцієнт зростання середньої заробітної плати в Україні – 14,9%.

“Ми і надалі будемо прагнути підвищувати соціальні стандарти життя потерпілих на виробництві, адже багатьох інвалідів праці державні страхові допомоги є часто єдиним джерелом доходу. Тому їх розміри повинні відповідати сучасному рівню життя. У нас накопичилося чимало пропозицій щодо вдосконалення системи соціального страхування. Зараз ми проводимо детальні економічні розрахунки, щоб забезпечити фінансову стабільність Фонду, так і надійний соціальний захист інтересів людини праці”, – підкреслив Валерій Акопян.

TCH.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*