Наші науковці розробили унікальну систему психолого-педагогічного супроводу дітей з інвалідністю

1 05 01 2. психолого-педагогічного супроводу, інвалідністю

1 05 01 1Діти з інвалідністю, учні спеціалізованих інтернатів отримали можливість знайти професію до душі, здібностям і затребуваності.

Учені Луганського національного університету імені Тараса Шевченка розробили систему, що дозволяє підготувати людей з особливими освітніми потребами до вибору подальшого життєвого шляху. На сьогоднішній день таким членам суспільства дуже складно встановити соціальні контакти, займатися діяльністю, яка б відповідала їх фізичним можливостям і здібностям. Багато з них не мають роботи, тому як не можуть правильно о брати галузь і професію, а також гідно презентувати себе роботодавцю.

Система, розроблена вченими ЛНУ, вирішує цю проблему. Автором унікальної розробки стала науковець ЛНУ імені Тараса Шевченка, професор, доктор психологічних наук Юлія Бистрова. Створена нею програма полягає в тому, що з першого класу дітей з інвалідністю повинні супроводжувати фахівці й допомагати виявити інтерес і схильності до будь-якої діяльності.

Пізніше, на основі виявлених схильностей, формуються здібності, які розвиваються протягом навчання. Система психолого-педагогічного супроводу професійно-трудової соціалізації осіб з психофізичними порушеннями була протягом 11 років апробована в школах-інтернатах для дітей з інвалідністю Луганської, Сумської та Донецької областей. При застосуванні системи педагогами та психологами в першу чергу враховувалися три чинники: можливість людини з тими чи іншими відхиленнями у розвитку займатися певним видом діяльності, її бажання , а також потребу регіону у фахівцях певного профілю.

Ще одним важливим аспектом системи було формування навичок міжособистісних відносин у дітей з інвалідністю, а також можливість робити власний вибір. Як демонструє практика, у відповідальні моменти такі діти часто потребують підказки.

Крім того, педагоги привчали їх до роботи в команді та дії під керівництвом, щоб по закінченню навчання вони змогли самостійно презентувати себе роботодавцю і легко влитися в колектив. «Як показав експеримент, у провадження системи в практику шкіл-інтернатів дає позитивний ефект.

В експерименті брали участь 2 категорії людей: і з сенсорними та інтелектуальними порушеннями. Ми дійшли висновку, що структура системи універсальна – вона працює для інвалідів з будь-якою нозологією (слух, зір, опорно-руховий апарат). Ми сподіваємося, що ця розробка буде впроваджена в усіх спеціалізованих навчальних закладах країни, оскільки багато практики цей проект підтримали. Спільно з керівництвом інтернатів були створені методичні посібники і з впровадження системи у навчальний процес, а також підручник для студентів за методикою психолого-педагогічного супроводу людей з інвалідністю», – говорить доктор психологічних наук, професор кафедри дефектології та психологічної корекції ЛНУ імені Тараса Шевченка Юлія Бистрова.

Луганський виш – перший в Україні, в якому для студентів з особливими освітніми потребами створено спеціалізований центр реабілітації. Тут хлопці з важкими формами порушення фізичного розвитку (колясочники, з порушенням слуху та зору) навчаються спільно в загальних групах. На сьогоднішній день у планах науковців створення консультаційної служби для супроводу студентів з інвалідністю в ЛНУ імені Тараса Шевченка. До закінчення вишу хлопці та дівчата будуть під наглядом фахівців, які продовжать роботу над їх професійно-трудової соціалізацією. По закінченню університету, такі студенти зможуть безперешкодно знайти собі роботу, скласти конкуренцію на ринку праці, а головне – відчути себе потрібними і повноцінними членами суспільства.

Прес-центр ЛНУ
Юлія Попова
050-986-71-97

Луганський національний університет імені Тараса Шевченка +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*