У спецшколах-інтернатах безпідставно перебувають 20 тисяч дітей – Павленко

1 18 middle a6ec139682a448f 2. особливими потребами

1 18 middle a6ec139682a448f 1Сорок відсотків дітей, яким діагностовано психічні захворювання і які перебувають у спеціальних школах-інтернатах, насправді здатні навчатися у звичайних загальноосвітніх школах.

Про це заявив у вівторок Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час засідання “круглого столу” на тему: “Музей, відкритий для всіх: культура без обмежень”, що відбулося в Мистецькому Арсеналі.

“Попередній аналіз, який зроблений на базі декількох спеціальних інтернатних закладів, показав, що вже сьогодні за умови певної педагогічної роботи 40% дітей з різними психічними діагнозами могли б нормально навчатися у загальноосвітніх школах. Тобто майже 20 тисяч дітей сьогодні безпідставно перебувають у спеціальних школах-інтернатах, фактично позбавлені права на повноцінне нормальне майбутнє вже у дорослому житті”, – сказав Павленко, уточнивши, що випускник спеціального інтернатного закладу замість атестата про середню освіту отримує довідку про те, що прослухав курс середньої освіти, відповідно далі всі його можливості – це виключно певні робітничі професії.

У цьому зв’язку Павленко додав, що наразі готується відповідне доручення Президента України щодо детальної перевірки кожної дитини, яка сьогодні виховується у спеціальній школі-інтернаті, на предмет підтвердження відповідного діагнозу і права там перебувати.

Говорячи про необхідність реформи спеціальних інтернатних закладів, він наголосив: “Це 41 тисяча дітей, яким до сьогодні ми ставимо діагнози і називаємо не альтернативно обдарованими, а розумово відсталими, психічно хворими, і ще є 15 різних дискримінаційних визначень для цієї категорії дітей”, у той час як весь цивілізований світ давно визнав таких дітей альтернативно обдарованими.

Уповноважений з прав дитини також поінформував про грубі порушення, виявлені минулого тижня в АР Крим щодо дітей-сиріт. Перевірка показала, що “з 2,5 тисяч дітей-сиріт шкільного віку, які є в Криму, більше 600 дітей протягом цього року вже побували в Строгановці, тобто в психлікарні. Причому це є грубим порушенням навіть внутрішнього наказу Міністерства охорони здоров’я”.

Подібну ситуацію він пояснює тим, що “окремі державні заклади за рахунок дітей утримують ліжкомісця, свою заробітну плату і свої сім’ї. А деякі інтернатні заклади для дітей з особливими потребами є навіть місто- або селищеутворюючими – тобто єдиним працюючим підприємством, з якого годується ціла територія”.

“На жаль, в Україні є проблема у ставленні до дитини з особливими потребами. Дитина-інвалід є сьогодні найбільш дискримінована категорія дітей, найбільш віддалена від повноцінного життя суспільства. До сьогодні зберігається усталена практика, що найкращим вирішенням проблеми дітей з особливими потребами є відправлення дитини в інтернатний заклад. Тому наповнені майже на 100% спеціальні інтернатні заклади. До сьогодні майже в 300 таких закладах нібито розвиваються і нібито захищаються права дитини – це майже 41 тисяча дітей і майже 7 тисяч дітей в закладах для дітей 3-4 рівня захворюваності”, – констатував Уповноважений Президента з прав дитини.

Водночас він зазначив, що у Верховній Раді в рамках бюджетного процесу обговорюється питання про збільшення фінансування на ці заклади. “Вони сьогодні фінансуються найгірше – удвічі менше, ніж загальноосвітня школа-інтернат, хоча ці діти потребують більше, ніж здорова дитина”, – підкреслив Павленко.

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*